Praha pořádá Den otevřených dveří

V den státního svátku 28. října zve pražský magistrát veřejnost na Den otevřených dveří. Tentokrát budou vedle Rezidence primátora hl. m. Prahy a Nové radnice na Mariánském náměstí poprvé zpřístupněny tzv. Škodovy salonky ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Všechny objekty budou otevřené od 9:00 do 18:00 hodin.

Rezidence primátora hl. m. Prahy

Primátorská rezidence vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny v Praze, zařizování a výzdoba byla dokončena v roce 1930. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco. Prvním primátorem, který rezidenci užíval – a oficiálně zde i bydlel – byl Karel Baxa, všichni další primátoři až do současnosti rezidenci využívali pouze formálně, sloužila a slouží i nyní zejména k protokolárním a reprezentačním účelům. V letech 1994-1995 prošla generální obnovou, jejíž součástí byla citlivá restaurace veškeré umělecké výzdoby a nezbytná modernizace technického zázemí.

Na Den otevřených dveří jsou připraveny skupinové prohlídky 1. patra rezidence, kde jsou reprezentační prostory – velký sál, jídelna, několik salonků a malá zimní zahrada.

Objekt má bezbariérový přístup.

 
Na prohlídku je třeba rezervace – rezervační systém je k dispozici na adrese:

https://www.prague.eu/rezidence.

Rezervace budou ukončeny po naplnění kapacity, nejpozději 25. října v 16:00 hodin.

Nová radnice

V Nové radnici, která je jen pár kroků od Rezidence primátora, bude otevřen s volným přístupem Velký jednací sál v 1. patře, ve kterém zasedají pražští zastupitelé, konají se zde semináře, konference i slavnostní události jako například promoce.

Budova Nové radnice je „o pár let starší“, projektoval ji architekt Osvald Polívka, dokončena byla v roce 1911. Určena byla pro městské úředníky – sídlil zde berní úřad. Dnešní zastupitelský sál vznikl přestavbou původní dvorany s typickými bankovními přepážkami a skleněným zastřešením po válce, kdy se do Nové radnice ze zničené Staroměstské radnice přestěhoval pražský magistrát.    

Bezbariérový přístup je v zadní části budovy – z ulice U radnice.

Škodovy salonky

Ve Škodově paláci, který si veřejnost zvykla vnímat jako úřad, se mimořádně otevřou tzv. Škodovy salonky v 1. patře. I sem budou moci návštěvníci volně přicházet, upozorňujeme ale, že zde není možné zajistit bezbariérový přístup. 

Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926. Tzv. salonky – jde o celkem pět propojených místností v 1. patře – byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Objekt prošel několika přestavbami – mimo jiné v letech 1990-1992 pro společnost ČEZ a naposledy úpravami pro Magistrát hl. m. Prahy, který zde sídlí od roku 2006.

Tzv. Škodovy salonky se zachovaly i přes různé zásahy a díky skvělé restaurátorské práci získaly opět původní lesk a krásu, ať už jde o dřevěné obložení stropů a stěn s uměleckými řezbářskými detaily, nebo lustry, nábytek, tapiserie a další vybavení.