Praha je po šesti letech bez velké fotbalové trofeje

Před několika dny byly dohrány dvě hlavní české fotbalové soutěže. Ze zisku ligového titulu se radují v Plzni a pohárové prvenství putuje na Slovácko. Situace, kdy ani jednu z trofejí nezískala pražská Sparta nebo Slavia tak zažíváme znovu po šesti letech.

Naposledy se tak stalo v roce 2016. Tehdy měla ligová tabulka stejného lídra. Vítězem poháru byla Mladá Boleslav. Zatímco před šesti lety o velké překvapení nešlo, letos tyto dva vítěze asi čekal málokdo.

Vítěz 1. fotbalové ligy – FC Viktoria Plzeň

Když bookmakeři vypisovali kurzy na českého mistra, plzeňské Viktorii moc šancí nedávali. Není se moc co divit. Rozpočet se jevil poměrně skromný a zvučné posily se ne a ne urodit. Kdo zariskoval a svoje peníze nebo i nabízený nadstandard, jako je například https://sazenibonusy.cz/betano-promo-kod/, vsadil na Západočechy, dobře udělal. Kouč Michal Bílek snad ze sebe smyl poslední zbytky posměšků, které si vysloužil za herní projev reprezentace v dobách, kdy ji vedl. Jednoduchý a účelný fotbal. Vlastně to fungovalo tenkrát a zafungovalo to i letos.

Vše začalo už letní přípravou. Trenér Michal Bílek si ji v rozhovoru pro klubový web pochvaloval. Ostrý start v evropských pohárech s Brestem vyšel, ale do základní skupiny se Viktoria neprobojovala a mohla se soustředit výhradně na českou ligu. Celou sezónu předváděla konzistentní výkony, které vygradovaly na konci základní části a během nadstavby. V závěru sezóny tak využila několika klopýtnutí pražské Slavie a už kolo před koncem mohli její hráči i fanoušci slavit titul.

Kromě trenéra Bílka byli hlavními dvěma strůjci úspěchu Viktorie hráči, kteří se na hřišti moc často nepotkávají – brankář Jindřich Staněk a útočník Jean-David Beaugel. Prvně jmenovaný byl zvolen nejlepším brankářem ligy a prosadil se i do národní reprezentace. Francouzský útočník v barvách červenomodrých zase své výkony ozdobil osmnácti přesnými zásahy. Takového snajpra v Plzni ještě neměli. A bohužel pro Viktorii už dlouho mít nebudou. Jean-David Beaugel se už řadu měsíců netajil plány českou ligu po této sezóně opustit a ani zisk titulu na tomto rozhodnutí nic nezměnil.

Vítěz poháru – 1. FC Slovácko

Jestli lze v lize snadno predikovat úspěšné a neúspěšné celky, v pohárové soutěži to bývá velká loterie. K samotnému faktu, že jedno zaváhání může znamenat konec, přibývá i to, že této soutěži připisují v různých klubech různou vážnost. Většina prvoligových celků začíná posílat na hřiště ty nejlepší hráče až tak od čtvrtfinále, kdy už v soutěži logicky nejsou zdaleka všichni. Vítězství v poháru je přitom vstupenkou do Evropské ligy a klíčem k zisku zajímavé sumičky do rozpočtu klubu.

Bylo by však chybou takto zjednodušovat vítězství Slovácka. Klub z Uherského Hradiště se stal v uplynulých třech sezónách štikou ligy. Sezóny 2020/21 i 2021/22 dokonce zakončil na skvělém čtvrtém místě. Tým tak kvalitu rozhodně má. Zbuzanští fotbalisté ji ve třetím kole MOL Cupu ještě plně neprověřili, ale skalpy Karviné, Sigmy Olomouc a Hradce Králové v další kolech hovoří za své. 

Nejtěžší krok však před sebou Slovácko mělo až ve finále. Síly totiž změřilo s pražskou Spartou, která si ziskem trofeje chtěla vylepšit jinak ne moc povedenou sezónu. Toto chtění však do výkonu na hřišti nepřetavila. Po bezkrevném výkonu odjela s výpraskem 1:3. Dvougólový střelec Petr Reinberk se pro klubový web svěřil, že hráči z Moravy v utkání ukázali to pověstné srdíčko, což byl hlavní rozdíl mezi oběma soupeři. Jaká euforie mezi fotbalisty Slovácka po zápase panovala, to dokládají i slova trenéra Svědíka z pozápasové tiskové konference, kdy zisk Poháru významem pro klub přirovnával k ligovému titulu.