Praha je nejoblíbenější destinací Čechů, poprvé od roku 2012

Praha poprvé od roku 2012 boduje u Čechů a stává se podle aktuálních dat Českého statistického úřadu nejžádanějším turistickým cílem tuzemských cestovatelů. V roce 2022 ji navštívilo téměř 1, 5 milionu z nich. Na základě dotazníkového šetření agentury CzechTourism zhruba 70 % Čechů přijelo do metropole na dovolenou, návštěvu nebo za nákupy. 

Praha se postupně stává nejoblíbenější destinací u českých cestovatelů, také poměr domácích turistů v hlavním městě se i nadále zvyšuje.

V roce 2022 domácí návštěvníci tvořili dokonce jednu čtvrtinu z celkového počtu 5 976 267 cestovatelů. 

Je vidět, že se naše orientace na domácí klientelu během pandemických let vyplatila. Díky naší systematické podpoře domácího cestovního ruchu a marketingovým aktivitám se podíl českých cestovatelů zvýšil oproti roku 2019  téměř o 10 %,” říká předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro a zároveň dodává: Navíc se jedná o skupinu turistů, kteří znají místní reálie, kulturní prostředí a není nutné je edukovat v místních pravidlech.“

Nejvíce Čechů do metropole přijelo na jaře a v období adventu.

Na jaře minulého roku tvořili téměř třetinu všech návštěvníků Prahy. Průměrně v metropoli minulý rok strávili 2,5 dne. 

Podle zástupců Prague City Tourism společnost některé ze svých aktivit přizpůsobuje a cílí výhradně na domácí cestovatele. Například vedle komentovaných prohlídek, které jsou zdarma k zakoupené vstupence na pražské věže a pouze v českém jazyce, společnost nabízí i další benefitní balíčky, například v rámci jízdy historickou tramvajovou linkou č. 42. Minulý rok v létě navíc spustila marketingovou kampaň V Praze jako doma, které cílila pouze na tuzemské návštěvníky. 

„Praha patří mezi nejkrásnější města na světě. Naším společným cílem s Prague City Tourism je přispět k udržitelnému rozvoji turismu v metropoli. Ze zahraničí se snažíme společně lákat bonitní hosty, kteří pomáhají rozvíjet lokální ekonomiku. A Čechy se prostřednictvím portálu Kudy z nudy snažíme mimo jiné lákat na neobjevené skvosty. Mezi ty pražské loni patřil například Zámecký areál Ctěnice, Letohrádek Hvězda či Národní památník na Žižkově. Právě objevování míst, která jsou na turisty připravena, ale tolik se o nich neví, přispívá k většímu rozptylu cestovatelů po Praze,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, Jan Herget.

 

Další důležité informace naleznete na našem Twitteru @PrgCityTourism nebo LinkedIn Prague City Tourism.