Praha buduje unikátní síť podpory duševního zdraví

Praha vytvoří vlastní ucelenou síť péče o Pražany v oblasti duševního zdraví. Ambiciózní plán Prahy dnes představila na tiskové konferenci společně s odborníky na duševní zdraví náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija. Dlouhodobě se zhoršující duševní zdraví populace, obzvlášť pak u dětí a dospívajících, které vygradovalo v době pandemie covid-19 a prohlubovalo se i v souvislosti s dalšími událostmi, nelítostně ukazuje také na nedostatečný systém dostupné péče, prevence i osvěty v oblasti duševního zdraví.

 

Podle posledního šetření Centra primární prevence a pražského magistrátu vykazuje 29 % žáků druhého stupně a středních škol v Praze příznaky vysoké nebo střední míry úzkosti.

Přibližně 11 % žáků vykazuje příznaky těžké deprese a dalších 11 % středně těžké deprese. Všichni tito žáci přesahují hodnoty, při kterých je doporučeno vyhledat konzultaci odborníka a další případnou podporu. Praha se rozhodla už nespoléhat na stát a neutěšenou situaci chce vyřešit po svém a vytvořit vlastní ucelenou síť péče o Pražany.

„Statistiky a data jsou opravdu alarmující, vždyť například u dětí ve věku 15 až 19 let je třetí hlavní příčinou úmrtí sebevražda. Tomu přece nemůžeme nečinně přihlížet! Zcela zásadní je včasné poskytnutí intervencí a cílené odborné psychosociální pomoci. Pro nedostatek odborníků je ale nezbytná provázanost a koordinace všech organizací, které poskytují tyto služby. Systém dostupné pomoci je teď velmi nepřehledný, roztříštěný a navíc nehospodárný. Věřím, že transformací, kterou právě zahajujeme, zhruba do dvou let v Praze nastavíme modelový systém péče o duševní zdraví i pro ostatní kraje,“ říká na úvod Alexandra Udženija, která zdůraznila, že péče o duševní zdraví Pražanů je její prioritou.

 

Klíčovou fází bude transformace Metropolitního zdravotnického servisu a Domu tří přání do zcela nové organizace, která bude zajišťovat a koordinovat odborné krizové služby pro děti a rodiny ohrožené psychosociálními problémy.

Tento krok umožní efektivnější využívání zdrojů, lepší dostupnost služeb a rychlejší reakci na potřeby Pražanů v nesnázích. Plán zahrnuje také rozvoj nových služeb, jako je unikátní Centrum duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu, které tu vznikne jako první v republice, denní stacionáře pro děti s ADHD a úzkostnými poruchami, ambulance s rozšířenou péčí pro děti a adolescenty.

„Nestavíme ale na zelené louce, protože organizace Dům tří přání už dvacet let komplexně pomáhá dětem a jejich rodinám a ve svých pěti centrech jen v minulém roce pomohli 847 dětí a jejich rodinám v tíživých životních situacích,“ říká Udženija.

Seminář – Krize, náhlé nepříznivé události… , Magistrát hl. m. Prahy, hlavní sál, Praha 19. 3. 2024
Photo by Jan Schejbal

Ředitelkou organizace se stala PhDr. Markéta Školoudová, která se celý svůj profesní život zabývá touto problematikou.

„Věřím, že integrací služeb a vytvořením jednotného systému pomoci dokážeme zajistit, že každý, kdo potřebuje podporu, bude vyslyšen. Zároveň se ale chceme věnovat prevenci, včasnému záchytu a destigmatizaci duševních onemocnění. Aby těch, kteří budou potřebovat akutní péči, tolik nepřibývalo a byly dostatečné kapacity pro ty, kteří potřebují léčbu,“ říká ředitelka Školoudová.

 

V rámci transformace budou vznikat i zcela nové a v republice unikátní služby.

Na konferenci proto Antonín Šebela, vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví, představil novou službu pro těhotné ženy a ženy po porodu, které se potýkají s duševními problémy. Tyto ambulance budou pod jeho garancí otevřeny ještě letos na podzim v Poliklinice na Zeleném pruhu. „Toto centrum nabídne nejen specializovanou péči, ale také jedinečnou službu hlídání novorozenců a kojenců, což umožní matkám či oběma rodičům plně se soustředit na terapii. Tímto přístupem otevíráme novou kapitolu v péči o duševní zdraví,“ dodává Šebela.

 

„Jsem rád, že dochází k dalšímu rozvoji psychosociální pomoci i pro studenty a pro pedagogy. Žijeme v době plné změn a zvratů. Krize, ať už osobní anebo v rámci systému, je normální reakcí na aktuální nenormální situaci. Krize jako taková je ohrožením, avšak je i příležitostí a v případě hl. m. Prahy je příležitostí dobře provázat služby spojené s podporou psychického zdraví a odolnosti. Zvládat krizi není schopnost, ale dovednost, a proto jsem rád, že provázání systému podpory duševního zdraví přispěje k tomu, aby si nejen naše děti, ale také naši pedagogové mohli tuto dovednost osvojit,“ říká Antonín Klecanda, radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu a volného času.

 

Nově vzniklá organizace bude také úzce spolupracovat s Centrem sociálních služeb Praha.

„Propojit tyto naše organizace mi dává velkou logiku a smysl. Naše Centrum sociálních služeb má pod sebou například RIAPS, Intervenční centrum nebo Centrum primární prevence, které kromě jiného už od roku 2016 provádí šetření na pražských základních a středních školách a na jejichž datech můžeme velice dobře sledovat a plánovat péči o duševní zdraví mladých lidí,“ říká náměstkyně Udženija.

Cílem transformace je posílit systém péče o duševní zdraví v Praze, zlepšit dostupnost a kvalitu služeb a reagovat na narůstající potřeby občanů v důsledku sociálních a zdravotních krizí. Transformace směřuje k vytvoření efektivního a udržitelného systému, který bude schopen poskytovat komplexní podporu všem potřebným, ale také pediatrům, pedopsychologům, pedagogům či sociálním pracovníkům a dalším odborníkům.

Hlavní cíle transformace Metropolitního zdravotnického servisu: 

  • Zajištění komplexní, moderní a dostupné péče o duševní zdraví Pražanů, zejména dětí a mladistvých, včetně podpory rozvoje vzniku nových center duševního zdraví, a vytvoření skutečně efektivního systému odborných krizových služeb pro děti, mládež a rodiny v psycho-sociálních problémech.
  • Organizace bude zastřešovat odborné krizové služby pro děti a rodiny ohrožené psychosociálními problémy, pod které spadá oblast duševního zdraví, krizové situace, ohrožení dítěte v důsledku např těžkých rodinných konfliktů, týrání, zneužívání, atd.
  • Smyslem je lepší a účinnější provazování, síťování, koordinace a realizace systému pomoci a podpory pro oblast péče o duševní zdraví dětí a adolescentů na území hlavního města Prahy, a tím zlepšení situace v oblasti duševního zdraví dětí a adolescentů, systematické budováním pilíře sítě komunitní péče, která by skrze multidisciplinární týmy poskytovala zdravotně sociální intervenci, a to také v přirozeném prostředí klientů, zlepšení dostupnosti v poskytování odborných služeb prostřednictvím preventivních aktivit (primární a sekundární prevence), které významným způsobem napomohou včasnému záchytu projevů duševních nemocí.
  • Rovněž tato organizace do dvou let vytvoří Ucelený systém krizové pomoci pro hlavní město Prahu a tím by měl být dokončen Strategický záměr na vytvoření funkční, efektivní a dostupné sítě pro zajištění komplexní podpory v oblasti psychosociálních služeb pro všechny Pražany.