Praha 5 si výstavou připomene třicet let fungování Nemocnice Na Homolce

Před třiceti lety byla z rozhodnutí tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara Nemocnice Na Homolce zřízena jako státní příspěvková organizace. Stalo se tak přesně 25. listopadu 1990. Ohlédnutí za třemi dekádami úspěšného provozu nemocnice představí výstava, která bude od 15. do 29. října probíhat na prostranství před kostelem sv. Václava na Smíchově.

Expozice nabídne široké veřejnosti na deseti velkoformátových panelech průřez stěžejních medicínských úspěchů a programů, které má Nemocnice Na Homolce za tři dekády své činnosti za sebou.

 „Třicet let více než úspěšného fungování je řádný důvod k oslavám. Proto jsem rád, že jsme mohli jako Praha 5 přispět ke gratulacím Nemocnici Na Homolce tím, že poskytneme pro výstavu důstojný venkovní prostor. Naše městská část má tu čest na svém území mít hned dvě uznávaná zdravotnická zařízení. Fakultní nemocnice Motol je největším zařízením svého druhu v České republice, Nemocnice Na Homolce zase odjakživa patřila k těm, které udávaly trend moderní české medicíny. Především pak v léčebných postupech v oborech neurochirurgie, kardiologie a onkologie. Jako první u nás se zde použil dnes už legendární Leksellův gama nůž nebo operační robot Da Vinci,“ říká radní MČ Praha 5 Lukáš Herold, který převzal nad výstavou záštitu.

Nemocnice Na Homolce se začala stavět v roce 1985 jako zdravotnické zařízení pro tehdejší prominenty. Do provozu byla slavnostně uvedena v červenci roku 1989.