Praha 4 zajistí letní provoz mateřských škol po celou dobu prázdnin

Praha 4 letos zajistí letní provoz ve vybraných mateřských školách nejen v měsíci červenci, ale i v srpnu. Rada městské části Praha 4 tímto rozhodnutím reaguje na aktuální situaci vzniklou v souvislosti s šířením koronaviru COVID-19 v hlavním městě Praze, na zavření škol a na další možné problémy, které mohou mít rodiče dětí, když musí čerpat svoji letošní dovolenou už v této době.

„Vycházíme vstříc rodičům, kteří i přesto, že mateřské školy nejsou zavřené, vnímají riziko nákazy a nechávají své děti v těchto dnech doma,“ uvedla starostka Irena Michalcová (ANO 2011). „Chceme pomoci rodičům školáků a předškoláků, kteří mohou v průběhu příštích měsíců přijít o velkou část nebo dokonce o celou dovolenou, protože hodně malé děti nemohou zůstat bez dohledu.“

Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví č. j. 10676/2020-1/MIN/KAN ze dne
10. 3. 2020 byla zakázaná osobní přítomnost žáků a studentů základních i středních škol
na vyučování. I když dětí v mateřských školách se zákaz zatím netýká, není vzhledem k nutnosti zabezpečit prevenci před šířením nákazy a k rychle se měnící epidemické situaci vyloučeno, že i mateřské školy budou nuceny přistoupit k omezení nebo přerušení provozu. K tomuto opatření by musely přistoupit i v případě personální nouze způsobené péčí zaměstnanců – rodičů o vlastní děti, zpravidla ve věku do 10 let, kterých se dotklo již uzavření základních škol.

Pro zaměstnané zákonné zástupce dětí to bude znamenat, že budou muset zabezpečit dohled nad dětmi a čerpat buď ošetřovné, dovolenou, nebo neplacené volno. Přitom je zřejmé, že všichni zákonní zástupci dětí nebudou moci čerpat v následujících dnech ošetřovné v plném rozsahu, popřípadě neplacené volno, a budou muset k hlídání svých dětí využít právě dovolenou, a proto budou mít nemalý problém se zabezpečením péče o děti o letních prázdninách.

„Protože zatím nevíme, ani nemůžeme předvídat, jaká omezení v souvislostí s epidemií nového koronaviru budou platná v období prázdnin, není zcela reálné smluvně v předstihu zajistit příměstské tábory prostřednictvím externího dodavatele,“ uvedla dále starostka Irena Michalcová. „Nelze vyloučit ani to, že kvůli obavám z možné opakované eskalace epidemie, bude zájem o účast dětí v příměstských táborech menší. Řešením tak bude zajištění letního provozu v našich mateřských školách i v srpnu.“

Konkrétní informace o prázdninovém provozu mateřských škol v červenci i v srpnu získají rodiče ve svých mateřských školách a na webu městské části Praha 4.