Po roce čekání se pacienti dočkali. Sněmovna projedná žádost o příspěvek na léčbu celiakie

 Přes jedenáct tisíc lidí se podepsalo pod petici, která se po roce od spuštění dostává na půdu Poslanecké sněmovny. Petenti upozorňují na problémy spojené s léčbou celiakie – autoimunitního onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva. Ačkoliv jedinou možnou léčbou je přísná celoživotní bezlepková dieta, pojišťovny ji neproplácí. Přitom lidé, kteří musí dietu dodržovat, zaplatí každý měsíc v obchodech s potravinami přibližně o 3 000 Kč více než ti, jimž lepek v jídle neškodí. Jednání, které je přístupné široké veřejnosti, proběhne v úterý 23. dubna od 16:30 v rámci jednání petičního výboru Sněmovny. 

 

Dostávaly se k nám smutné příběhy lidí, kteří dietu nedodržovali kvůli její finanční náročnosti,“ upozorňuje Tereza Ferenčíková Lášková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu, jedna z iniciátorek petice. „Přitom náklady na léčbu dalších onemocnění, které jsou způsobené právě nedodržováním diety, jsou mnohem vyšší než prevence,“ dodává s důrazem na ekonomickou racionalitu návrhu její kolega Jiří-Jakub Zévl.

Potřebná změna vyžaduje novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Prvním krokem v cestě k návrhu je projednání na půdě petičního výboru Poslanecké sněmovny. Toto jednání je veřejné, a proto organizátoři petice vyzývají pacienty i odbornou veřejnost, aby se jednání zúčastnila. Na místě by měli být taktéž přítomni zástupci ministerstva zdravotnictví a s příspěvkem vystoupí i přednosta interní kliniky 3. LFUK a Fakultní Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z České gastroenterologické společnosti, která petici podpořila.

Celiakie je závažné celoživotní onemocnění, které spočívá v autoimunitní reakci na lepek. Ten je obsažen například v pšenici a dalších obilovinách. Jedinou léčbou onemocnění je striktní bezlepková dieta. Přestože není možné se nemoci zcela zbavit, při dodržování diety je pacient zdravý. Naopak její nedodržování se zásadně projevuje na zdraví jednotlivce, například v nedostatečném vstřebávání základních živin, osteoporózou, depresemi, neplodností, spontánními potraty a v dlouhodobém horizontu až rakovinou tenkého střeva. V Česku je onemocnění diagnostikováno přibližně u 30 tisíc osob, zejména žen.

Společnost pro bezlepkovou dietu

Pacientská organizace Společnost pro bezlepkovou dietu pomáhá pacientům s celiakií již od roku 2001. Vytváří prostor pro výměnu informací, které se týkají stravování, vaření, nakupování, cestování nebo péče o zdraví. Současně dlouhodobě zvyšuje povědomí české veřejnosti o celiakii a bezlepkové dietě a boří mýty, které jsou s nemocí spojené. Snaží se tak usnadnit život lidem, pro něž je tento druh diety celoživotním údělem.

Více informací je na: https://celiak.cz

 

Titulní ilustrační foto