Plošné ceny paliv bezprostředně reagují na pokles cen ropy. Nafta v tomto týdnu zlevnila o korunu na 43,99 Kč/l

Cenový šok, který v letošním roce zaznamenala ropa a s ní i pohonné hmoty, se mírně klidní. Ropa se vrací pod 100 dolarů za barel, což se promítá i do cen na čerpacích stanicích. Výraznější pokles vykazují plošné ceny paliv, které obvykle reagují pružněji než standardní totemové ceny. Například nafta v síti Shell zlevnila pro firmy sdružené v nákupní alianci Axigon od pondělí již o korunu. Plošná cena benzínu je v tomto týdnu téměř o 1,80 Kč/l nižší než průměrná cena v Česku. Tankovací karty s plošnou cenou dávají smysl i pro drobné podnikatele či živnostníky.

 

Ceny pohonných hmot se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu vyšplhaly do rekordních výšin.

Průměrná cena nafty se v březnu blížila k 50 Kč/l, zatímco ještě na začátku února se pohybovala mírně nad 35 Kč/l. Ropa Brent se v březnu přiblížila k rekordní hodnotě 147,5 amerického dolaru za barel. V současnosti se však vrací k úrovni 100 dolarů za barel.

Nafta a zejména benzín díky tomu v posledních týdnech vytrvale zlevňují. Výrazně rychleji než v běžných cenách pro koncové zákazníky se tento vývoj projevuje v takzvaných plošných cenách. Ty jsou určeny pro firemní zákazníky, a zatímco standardní ceny na stojanech čerpacích stanic mají vždy určitou setrvačnost, plošné ceny zpravidla bezprostředně reflektují aktuální vývoj na trzích.

 

„Plošná cena nafty pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet klesla v tomto týdnu na čerpacích stanicích Shell již o jednu korunu na litr. Aktuálně činí bez ohledu na lokální cenové výkyvy 43,99 koruny na litr,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell. „To znamená úsporu asi 1,20 koruny oproti průměrné ceně litru nafty nebo také 5 korun za litr ve srovnání kupříkladu s čerpačkami na dálnici D1. Plošná cena Naturalu 95 je ještě o korunu nižší, což znamená úsporu bezmála 1,80 koruny za litr vůči cenovému průměru v tomto týdnu a 6 korun za litr oproti dálničním benzínkám,“ dodává Damir Duraković.

 

Plošné ceny byly dříve dostupné pouze velkým firmám a autodopravcům.

Dnes je ale stále více využívají i menší firmy nebo živnostníci. S využitím sdružené poptávky v rámci nákupní aliance Axigon, která je jedním z největších odběratelů pohonných hmot v Česku, se totiž nemusejí vázat k minimálním odběrům paliva.

„Tankovací karta dává v současnosti smysl i živnostníkům, kteří měsíčně projezdí nižší stovky litrů paliva. V souvislosti s ekonomickými turbulencemi a tlakem na úspory evidujeme výrazný zájem o tankovací karty také v tomto segmentu už od vypuknutí koronavirové krize,“ říká Damir Duraković.