Pirelli mezi 1 % nejlepších společností v Ročence udržitelnosti S&P Global 2024

Jedná se o nejvyšší uznání, založené na analýze udržitelných profilů 9 400 firem, a Pirelli je jedinou firmou ve svém odvětví, která dosáhla tohoto ocenění na globální úrovni.

 Společnost Pirelli opět potvrdila své postavení mezi nejlepšími společnostmi v oblasti udržitelnosti na celosvětové úrovni a získala kvalifikaci TOP 1 % – jako jediná v odvětví automobilových komponentů na celosvětové úrovni.

Jde zároveň o nejvyšší úroveň uznání v Ročence udržitelnosti 2024, kterou vydává společnost S&P Global na základě analýzy profilů udržitelnosti 9 400 společností.

„V Pirelli jsme si stanovili externě ověřené, vědecky podložené cíle snižování emisí uhlíku v celém hodnotovém řetězci. Od návrhu po materiály, od procesu po výrobek, v souladu s opatřeními potřebnými k udržení globálního oteplování do 1,5 stupně Celsia. Od roku 2015 jsme snížili emise z výroby o 41 % díky přechodu na elektřinu z obnovitelných zdrojů. Již v roce 2022 jsme ze 74 % využívali právě pouze tu,” dodává Zdeněk Vacl, marketingový ředitel Pirelli pro Českou republiku.

Uspokojivý výsledek následuje po skóre, které Pirelli získala v hodnocení udržitelnosti podniků v roce 2023 v rámci indexů udržitelnosti Dow Jones společnosti S&P Global. V něm společnost obsadila první místo v sektorech automobilových součástek a automobilového průmyslu v rámci indexů Dow Jones Sustainability World a Europe, a to se skóre 84 bodů (revidováno z původních 83 bodů).

Marco Tronchetti Provera, výkonný místopředseda představenstva a generální ředitel společnosti Pirelli, k tomu uvedl:

„Získat i letos uznání jako jedni z lídrů v Ročence udržitelnosti, to potvrzuje schopnost společnosti Pirelli integrovat svou strategii udržitelnosti napříč celým hodnotovým řetězcem. Těchto konkrétních výsledků a náročných cílů lze dosáhnout pouze s nasazením všech.“

O společnosti Pirelli: 

Pirelli, založená 1872, je předním světovým výrobcem pneumatik. Specializuje se na spotřební pneumatiky pro automobily, motocykly a jízdní kola včetně souvisejících služeb. S vyspělou technologií a více než 3 900 homologacemi od předních automobilových výrobců se Pirelli etablovala jako lídr v segmentu high-value pneumatik. S cílem dosáhnout excelentního výkonu, bezpečnosti a ochrany životního prostředí investovala v roce 2022 přibližně 5,5 % příjmů ze svých produktů do výzkumu a vývoje. S více než stoletou historií v motorsportu je Pirelli zapojeno do více než 350 soutěží. Je „spolusponzorem“ týmu Luna Rossa Prada Pirelli, je globálním partnerem FC Internazionale a podporuje zimní sporty a dobrodružství navigátora Ambrogia Beccaria. Kromě toho Pirelli vydává kalendář zachycující společenské změny, provozuje umělecký prostor Pirelli HangarBicocca a prostřednictvím své nadace se stará o kulturní dědictví společnosti. Pirelli je oceněna za svůj závazek k udržitelnosti a zařazena do významných indexů, včetně Dow Jones World a Europe Sustainability.