Petr Najman zakončil premiérovou sezónu v IRRC celkovým třetím místem v Supersportech

Petr Najman může být náležitě hrdý na to, co letos s týmem dokázali. Jako nováček nastoupil do závodů IRRC ve třídě Supersport a dal o sobě náležitě vědět. Sezónu ukončil na celkovém skvělém třetím místě.

Letošní závodní sezóna mezinárodního road racingového šampionátu (IRRC) je u konce. O uplynulém víkendu se v německém Frohburgu odjely poslední letošní závody IRRC. Český nováček v tomto šampionátu ve třídě Supersport Petr Najman jel do Německa s tím, aby udržel celkové třetí místo. I přes to, že v prvním závodě spadl, dojel si ve druhém závodě pro jisté body a tuto pozici uhájil. Získal tak výsledek, ve který s týmem před sezónou ani nedoufali. Petr se dokázal skvěle prosadit v evropské konkurenci a ukázal, že s ním musí všichni do budoucna počítat o to víc.

„Na poslední závody IRRC ve Frohburgu jsem se těšil, protože trať znám. Už jsem na ní několikrát startoval s Twinem a na tohle místo jezdím od roku 2017. Kromě závodů IRRC jsem se také přihlásil do volné třídy do 600 ccm, kde jsem měl v plánu jet i závod, pokud bych už měl dostatečný bodový náskok v IRRC po prvním závodě,“ říkal Petr Najman.

V prvním měřeném tréninku IRRC, do kterého změnili převod, obsadil celkové třetí místo, Bohužel, do druhého volného tréninku třídy Open začalo mrholit. Většina jezdců objela jedno kolo na mokré trati a totéž ve druhém tréninku. Najman po kvalifikacích získal třetí místo na roštu a první řadu.

První závod IRRC

Další den sliboval o trochu lepší počasí. Bylo docela chladno, teplota kolem 12°C.

„Po startu jsem se pohyboval kolem čtvrtého místa, poté jsem jednoho jezdce předjel a pár kol jel za Jornem Hambergem. Dostal jsem se i před něj, začal jsem mu ujíždět a stahovat vedoucího závodníka Pierre Yvese Biana. V šestém kole jsem zajel nejrychlejší kolo závodu a už jsem byl méně než jednu vteřinu za ním. Bohužel v sedmém kole mi v první pravé po startu ujelo přední kolo, zavřely se mi řidítka a já se klouzal po zemi do pole. Bylo to velice nepříjemné, nikdy se mi to takhle nestalo. Byl jsem z toho zklamaný, protože jsem riskoval, že přijdu o třetí místo v IRRC. I přes to, že pád nebyl ve velké rychlosti a nevypadalo to dramaticky, motorka se dostala do příkopu a ten ji nakopl, že letěla pana/orel. Poničily se tak kapoty, řidítka a další věci, takže jsme měli s týmem dost práce na opravě. Mě se nic nestalo, airbag v kombinéze funguje opravdu výborně. První závod tak skončil nejrychlejším kolem, ale s nula body. Zjistili jsme, že mi vůbec nefungoval podvozek, pneumatika byla jako nová, takže jsme kromě oprav předělávali nastavení motorky,“ popsal Najman první kolo a dramatický pád.   

Kvůli tomu nenastoupil do závodu Open – nestihl by ho a ani nechtěl riskovat, aby se něco nestalo před druhým závodem IRRC.

Nejdůležitější závod sezóny ve třídě Supersport

Tady nebylo nutné vyhrát nebo zajet nejlepší kolo závodu, ale dojet na slušně bodovaném místě. To se mu podařilo. „Po startu jel na šestém místě, poté jednoho soupeře předjel a následně Pierre Yves Bian závod nedokončil. „Bez žádného riskování jsem si dojel pro čtvrté místo, ale jako třetí bodující. Tím jsem zároveň získal celkové třetí místo v letošní sezóně v IRRC ve třídě Supersport,“ pochválil se Petr Najman

Další plán je Podzimní cena Brna.

 

  • Zdroj: najmanmoto.cz
  • Foto: Milan Kubín