Paštika na běžky či zimní výlet? Pokračujeme v tradici starých Římanů

Paštiky jsou součástí našeho života. V dětství jsme je dostávali ke svačině nebo k večeři a neodoláme jim ani jako dospělí. Je jasné proč. Chuť, která nás vždy vtáhne zpět do dětských let. Při zimních výletech na běžkách nebo pěších túrách stačí prostě odtrhnout víčko a mazat, nebo rovnou nabrat kusem rohlíku. Paštiky ale mají i zajímavou historii.   

Vznikly už ve starověkém Egyptě a Římě – byly oblíbenou pochoutkou například císaře Nerona.

V mnoha zemích jsou považovány za vrchol gastronomie – ve Francii a Belgii má dokonce každá provincie vlastní recept. Dnešní podobu dal paštikám zřejmě štrasburský šéfkuchař Jean-Pierre Klaus, který je připravoval z husích jater. Od osmnáctého století je proto Štrasburk považován za hlavní město těchto pochoutek.

V Česku mají paštiky tradici především díky Májce od Hamé, která se v závodech na Moravě vyrábí již více než padesát pět let.

„Paštiku Májka jsme začali vyrábět v roce 1966 na Slovácku. Během prvního měsíce to bylo zhruba 70 tun,” popisuje začátky výroby Michala Kadlecová, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Zajímavé je, že název Májka pochází z maďarštiny. Inspirací byl tehdy dovážený výrobek Sertés májkrém, což znamená vepřový játrový krém.

„Věci, které milujeme, se nemají měnit. Dnešní Májka navazuje na tradiční paštiky, které známe z dob minulých. Má stejnou chuť, která nám připomíná dětství,“ dodává Michala Kadlecová.

Zatímco chuť Májky a paštik obecně zůstaly stejné, výrazně se změnily obaly.

Při výpravách na běžky nebo túrách po horách už není nutné otevírat konzervy a po zbytek výletu s sebou tahat neskladné prázdné plechovky. Aluminiová víčka jsou praktická – stačí zatáhnout, otevřít a mazat. Obal pak můžeme zmačkat do malé kuličky a pohodlně odnést do nejbližšího tříděného odpadu.

Mimochodem, právě proto, že mezi nejoblíbenější zimní aktivity Čechů patři lyže a běžky, Májka od Hamé již tradičně podporuje český biatlonový tým. Televizní reklama s Michalem Krčmářem nás tak provází při sledování všech závodů českých biatlonistů.

Produktový tip Májka 

Na běžkách, výpravách do hor, ale i při běžných zimních výletech s dětmi – všude zažene hlad oblíbená paštika Májka od Hamé. Tato chutná svačinka, na které vyrostlo již několik generací, nás doprovází již od roku 1966. Díky praktickému balení stačí pouze odtrhnout víčko a mazat.  Tak na ni při balení batůžku nezapomeňte! Doporučujeme praktické balení 100 g za doporučenou maloobchodní cenu 32,90 Kč.