Párová čtyřka veslařů – Nosek, Šišma, Neděla a Zima – získala titul mistrů světa do 23 let. Frajeři, zářil trenér Navrátil

České veslování pozlatilo mistrovství světa do 23 let, které od středy hostilo na kanále v Račicích. Díky parádnímu výkonu si v neděli podrobila konkurenci párová čtyřka mužů ve složení Daniel Nosek, Tomáš Šišma, Dalibor Neděla a Filip Zima.

„Je to skvělé, hlavně na domácí půdě. V této komplikované době je to o to větší zážitek.  Svěřenci trenéra Jana Navrátila se nenechali vyprovokovat trochu rychlejším startem soupeřů, na kilometru už o fous vedli, pak získali rozhodující náskok. Nakonec předčili stříbrné a ostře finišující Italy o 1,06 vteřiny a bronzové Nizozemce o 1,57 sekundy. „Úžasné. Jde o moji první medaili, moc si to užívám,“ zářil Neděla.

Párová čtyřka mužů byla největší medailovou nadějí domácí reprezentace. „Půlka téhle posádky jsou totiž loňští mistři Evropy, takže jsme je brali za vlajkovou loď,“ uvedl Jakub Makovička, ústřední trenér Českého veslařského svazu.

Podle trenéra Navrátila zlatá posádka splnila taktický plán.

 

„Řekli jsme si, že nám nesmí ujet na startu, kde však desetinky nerozhodují, a pak rozjedou dlouhý závěr. Přesně tak se závod odehrál. Ostré traťové tempo samozřejmě vezme hodně sil, ke konci se na nás Nizozemci a Italové tlačili, ale dotáhli jsme to ke zlatu. Jsou to frajeři!“ dojalo Navrátila. „Povedla se nám příprava. Jednou až dvakrát týdně jsme jezdili soutěživé tréninky s osmou. Kluci se snažili jí držet, co to šlo, to nám hodně pomohlo.“

Přípravu na závod brali vážně nejen po stránce veslování. Na úterním tréninku, ještě v Praze na Vltavě, poprvé použili nový nosič na vesla, který vyrobil člen posádky Filip Zima.

 

V sobotním finálovém bloku česká výprava skončila dvakrát těsně pod stupni vítězů, párová čtyřka žen i čtyřka s kormidelnicí obsadily čtvrtá místa. Skifařka Anna Šantrůčková v nedělním finále dojela šestá stejně jako osmiveslice mužů.

V Labe aréně startovalo 54 národních týmů, 280 lodí a 780 veslařů a veslařek.

Zdroj: veslo.cz

Foto: Ivana Roháčková