Parním vlakem na největší sasský masopustní průvod v Radeburgu

V  Radeburgu se 23. února 2020 znovu uskuteční největší saský masopustní průvod, do kterého vás tradiční vlak odváží z Radebeul East přes Moritzburg do Radeburgu. Kromě denního jízdního řádu jezdí mezi Moritzburgem a Radeburgem také další vlaky SDG Lößnitzgrundbahn.

Parním vlakem na největší sasský masopustní průvod v Radeburgu

V posledních letech si kostýmovaní cestující vytvořili náladu na stanici Radebeul. Také na zastávce Weißes Roß, při přechodu z tramvaje z Drážďan nebo Weinböhla, čekalo na tradiční vlak mnoho karnevalů. A také pro další zastávky, např. V okrese Lößnitzgrund byl vlak žádán jako dopravní prostředek, jak se dostat k masopustnímu průvodu a zpět uvolněným a uvolněným bez problémů a stresu. Těšíme se, až vás uvítáme v našich vlacích na Lößnitzgrundbahn.

Kompletní jízdní řád všech vlaků v ten den najdete ZDE

 

Dráha Lößnitzgrundbahn

Na severozápadě saského hlavního města se nachází dráha tzv. Lößnitzgrundbahn a na jihu města druhá dráha zvaná Weißeritztalbahn. Ale vyjedejme se nejprve na poklidnou cestu „Lößnitzkým jezevčíkem“ (Lößnitzer Dackel), jak je vlak láskyplně nazýván. Jeho cesta začíná Bimmelbahn – zvonkovou železnicí na nádraží Radebeul, ve městě vína a Karla Maye. Z úzkokolejného nádraží Radebeul-Ost (Radebeul-východ) vlak hlemýždím tempem projíždí městem Radebeul a před první zastávkou Weißes Roß přejíždí tramvajové koleje „kultourlinky 4“, která vede z Drážďan přes Radebeul a Coswig do Weinböhla. Již odtud budete mít fantastický výhled na Radebeulské vinice horského letohrádku Hoflößnitz. Jakmile vlak opustí stanici, projíždí dále malebným údolím Lößnitzgrund. Stejnojmenná zastávka může být výchozím místem pro procházku kolem zmíněných vinic. Ve Friedwaldu vlak začne o něco více funět, protože pomalu opouští údolí. Následuje impozantní jízda přes Dippoldorfské rybníky. Přes 210 m dlouhou přehradu vede trasa přímo do Moritzburské oblasti lesů a rybníků. Po chvíli dojede zvonková železnice do nádraží v Moritzburgu, odkud je možné se vydat za kulturou. Například zámek Moritzburg a „Bažantí zámeček“ (Fasanenschlösschen) lákají ke své návštěvě. V zimě se ze zámku stává pohádkový zámek známý z klasického filmu „Tři oříšky pro popelku“. Věděli jste, že v Sasku existuje maják? Ne?! Tak to se vyplatí vystoupit na zastávce Cunnertswalde a vydat se do Großteich, kde tuto unikátní věž najdete. Dále trať ubíhá pahorkovitou krajinou s obcemi Bärnsdorf a Berbisdorf. Ze železničních zastávek obou obcí lze podnikat pěší túry i výlety na kole. V Radeburgu dorazí vlak do konečné stanice. V tomto městečku se narodil umělec Heinrich Zille („město Heinricha Zilleho“) a jednou za rok se městečko stává střediskem celého Saska, neboť v době masopustu je v uličkách Radeburgu slyšet všudypřítomné „Rabu, rabu, rabu“, výkřik při masopustním průvodu, který toto městečko pořádá.