P.D. Jamesová: VÁNOČNÍ VRAŽDA

Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?

Vánoční vražda v zamčené knihovně aneb zážitek, který přivedl slavnou spisovatelku P. D. Jamesovou k psaní detektivních příběhů.

 

Britská autorka Phyllis Dorothy Jamesová (1920–2014) bývá označována za nástupkyni Agathy Christie. Napsala na dvě desítky knih, z nichž většina měla příznivý ohlas. Proslula detektivními romány s postavou mírně rezervovaného, inteligentního a pohledného komisaře Adama Dalglieshe. Popularitu si získala i filmová zpracování jejích napínavých příběhů.

Český rozhlas natočil dramatický seriál Zahalte jí tvář (2014), četbu z knihy Pachuť smrti (2020) a dramatizaci povídky Vánoční vražda (2020).

Přestože P. D. Jamesovou bavilo vyprávění příběhů už od dětství, psát začala až v polovině 50. let 20. století. Ve svých detektivkách využila zkušenosti z práce státní úřednice v kriminální sekci ministerstva vnitra. výrazně ji však ovlivnil i vlastní zážitek.

Případ z roku 1940 vykresluje v povídce Vánoční vražda jako vzpomínku na své mládí.

Nečekaně tehdy ovdověla a babička, s níž se skoro neznala, ji pozvala na oslavu Vánoc. Mladá Phyllis se v babiččině domě setkala nejen s bratrancem Paulem, ale také se vzdáleným příbuzným Rowlandem Maybrickem.

Z přítomnosti žoviálního, neomaleného, sebevědomého mladíka, který přijel ocenit babiččiny staré mince, nebyla Phyllis příliš nadšená. Na klidu jí rozhodně nepřidala skutečnost, že v noci na Hod Boží došlo k vraždě. Zločin se odehrál v zamčené knihovně a na první pohled bylo patrné, že oběť podlehla mimořádně silné ráně, která jí rozdrtila temeno hlavy.

Phyllis si o Vánocích sice neodpočinula, jak by si přála, ale touha rozluštit záhadu ji později přivedla k psaní detektivních příběhů. Jejich děj se zpravidla točí kolem zločinu spáchaného v uzavřeném okruhu lidí.

Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?

 

Osoby a obsazení:

  • Jamesová st. – Dana Syslová
  • novinář – Radúz Mácha
  • Jamesová ml. – Tereza Císařová
  • Paul – Miloslav König
  • babička – Iva Janžurová
  • Rowland – Jaroslav Plesl
  • Seddon – Tomáš Pavelka
  • Seddonová – Marie Štípková
  • inspektor – Ondřej Brousek
  • doktor – Aleš Vrzák

Režie Izabela Schenková

CR1174-2, EAN 8590236 117426, CD 249 Kč / Radiokarta 239 Kč (sazba DPH je 10%)
Celkový čas 49:22

Premiéru rozhlasové hry odvysílal ČRo Dvojka v prosinci 2022.