Oštěpařka Špotáková ovládla mítink v Monaku pěkným „season best“ před Tokiem

Oštěpařka Barbora Špotáková zvítězila na atletickém mítinku Diamantové ligy v Monaku díky svému nejlepšímu výkonu v letošní sezoně 63,08 metru, který předvedla v tříčlenném superfinále. Její soupeřky Maria Andrejczyková a Němka Christin Hussongová, které měly po pěti pokusech na kontě lepší výkony, za světovou rekordmankou v rozhodující sérii zaostaly o více než pět metrů.

Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková, která nedávno oslavila 40. narozeniny, ovládla monacký mítink už popáté.

V soutěži měla jen dva platné pokusy, v úvodní sérii hodila 60,68 metru. Dva hody vynechala. Ke svému „velkému“ světovému rekordu, díky nedávným narozeninám, přidala i veteránský světový rekord nad 40 let.

„S výsledkem jsem samozřejmě hodně moc spokojená. Pátým pokusem jsem pošetřila síly, protože jsem věděla, že už jsem v nejlepší trojce. Závodění v Monaku jsem měla vždycky hodně moc ráda, a proto jsem se před posledním šestým pokusem usmála. Tušila jsem, že je to můj poslední pokus na tomto stadionu. Ten závěrečný hod jsem si proto chtěla užít a jsem moc šťastná, že jsem tím pokusem vyhrála celou soutěž. Také bylo pro mě důležité hodit si nějaký pěkný „season best“ před Tokiem, a to se dnes podařilo,“ zhodnotila závod Barbora Špotáková.

Své dosavadní letošní maximum Špotáková vylepšila o téměř dva metry a ve světových tabulkách se posunula na 15. místo.

Mítink Diamantové ligy vyhrála po čtyřech letech – naposledy se radovala z vítězství v srpnu 2017 v Curychu, kde si zároveň zajistila páté celkové prvenství v prestižním seriálu. Následně měla druhou mateřskou pauzu. Po ní se dnes dočkala prvního vítězství v Diamantové lize a celkově jednadvacátého.

 

„Stade Louis II. je určitě jeden z mých nejoblíbenějších stadiónů. A po včerejšku, kdy se mi tady podařilo nečekaně vyhrát meeting diamantové ligy, na něj budu vždycky vzpomínat jenom v nejlepším. 63,08 m je před olympiádou určitě příjemné povzbuzení. Krásný víkend,“vyjádřila své pocity na facebooku Bára Špotáková.

Další česká oštěpařka Nikola Ogrodníková nepotvrdila roli české jedničky poslední doby a skončila výkonem 56,87 metru na šestém místě.

Zdroj: ČTK

Foto: Ivana Roháčková