Od neděle 12. června bude do systému Pražské integrované dopravy zahrnuta oblast Březnicka a Krásnohorska

Od neděle 12. června dojde ve spolupráci organizátorů dopravy IDSK, ROPID a JIKORD společně s městy, obcemi a autobusovými dopravci k dalšímu rozšíření integrace veřejné dopravy v okrese Příbram a to konkrétně na Březnicku a Krásnohorsku. V této fázi integrace budou již zaintegrovány všechny obce v celém okrese. Při integraci bude zavedeno 16 nových autobusových linek PID, na 2 linkách PID bude upraven jejich provoz a 2 linky PID změní své číslo. Díky této integraci budou do systému PID zapojeny všechny regionální linky ve Středočeském kraji.

 „Tato integrace je z pohledu systému PID velmi významná, jelikož díky jejímu spuštění můžeme hovořit o kompletním zapojení všech regionálních linek v celém Středočeském kraji do systému PID – na jednu jízdenku je možné cestovat vlakem i autobusem v Praze, celých středních Čechách a rovněž i do sousedních krajů. Do systému PID je rovněž kompletně zapojena celá pražská MHD a také většina MHD v jednotlivých městech – integrace zbylých MHD je nyní před námi a doufám, že i ta bude v dohledné době úspěšně dokončena,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

 „Integrace zahrnuje celkem 89 obcí ve středních Čechách, nově je zavedeno 16 autobusových linek PID a touto integrací naše práce rozhodně nekončí – je před námi prohloubení spolupráce s okolními kraji na integraci příhraničních oblastí, integrace městské hromadné dopravy v řadě středočeských měst a zkvalitňování integrovaného systému jako takového,“ dodal ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

„Dokončení integrace veřejné dopravy v celém Středočeském kraji přichází po 30 letech od zavedení první příměstské autobusové linky za hranice Prahy. Díky doslova raketovému tempu v posledních letech už nyní můžete na jednu jízdenku kombinovat vlak i autobus v celých středních Čechách. Do této krásné oblasti Středního Povltaví si můžete výhodně a jednoduše naplánovat nejeden výlet i z Prahy právě s využitím nově integrovaných autobusových linek,“ připojil ředitel ROPID Petr Tomčík.

„Jsem rád, že se organizátorům veřejné dopravy IDSK a JIKORDu podařilo zahrnout některé mezikrajské linky mezi Středočeským a Jihočeským krajem do systému PID. Usnadní to cestování Jihočechům, kteří dojíždějí z okrajových částí Jihočeského kraje do kraje Středočeského a Prahy.  Tento krok je pro nás předstupněm našeho jihočeského celokrajského integrovaného dopravního systému, jehož záměr schválilo v měsíci dubnu jednomyslně zastupitelstvo kraje a jeho spuštění je plánováno na příští rok,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

 

Integrace Březnicka

Páteřní linkou na Březnicku je mezikrajská linka 482 v trase Příbram – Březnice – Blatná – Strakonice. V úseku Příbram – Březnice jede v přepravních špičkách pracovního dne v intervalu 30 minut. Část spojů je přímých z/do Prahy po stávající trase linky 393 bez přestupu. Až do Strakonic jsou vedeny pouze vybrané spoje. Stávající linka 524 je přečíslována na linku 495 a je prodloužena do trasy Nepomuk – Rožmitál p.Tř. – Březnice – Mirovice. Zavedeny jsou i nové linky 488 v trase Příbram – Milín – Zalužany – Mirovice – Čimelice – Mirotice – Písek, kde v úseku Mirovice – Písek jedou pouze vybrané spoje, dále linky 496 v trase Březnice – Bělčice – Blatná511 v trase Příbram – Milín – Tochovice – Svojšice – Březnice524 v trase Březnice – Hvožďany a 567 v trase Příbram – Bohutín – Třebsko – Rožmitál p.Tř. V Březnici funguje přirozený přestupní uzel mezi těmito linkami, přičemž v mnoha případech mohou cestující využívat přímá spojení mezi linkami bez přestupu.

 

Integrace Krásnohorska

V oblasti Krásnohorska je zavedena páteřní linka 500 v trase Příbram – Radětice – Horní Hbity – Kamýk n.Vlt. – Krásná Hora n.Vlt. – Petrovice. Mezi Příbramí a Krásnohorskem je zavedena linka 419 v trase Příbram – Milín – Pečice – Solenice – Milešov – Klučenice – Milevsko s tím, že v úseku Klučenice – Milevsko jedou pouze vybrané spoje, které jsou navíc z Milína vedeny z/do Prahy po lince 407 (obnovení dříve zrušených původně komerčních spojů linky 320 007), dále linka 510 v trase Příbram – Horní Hbity – Smolotely a linka 530 v trase Příbram – Višňová – Dolní Hbity – Kamýk n.Vlt.

V relaci Praha – Sedlčany – Petrovice – Milevsko je zavedena nová linka 450. Pod tímto číslem jsou provozovány všechny spoje mezi Milevskem, Petrovicemi a Sedlčany a dále jsou takto označeny nové rychlíkové spoje mezi Sedlčany a Prahou. Ty jedou nově přes Kňovice, Nalžovice, Borotice, Drhovy a Rybníky na Dobříš, odkud pokračují jako linka 392 po dálnici do Prahy na Smíchovské nádraží. Dlouhodobě požadované zrychlené spojení bude takto zajištěno v pracovní dny dvěma spoji ráno ve směru do Prahy a jedním spojem odpoledne opačně a o víkendech dvěma spoji ráno až dopoledne z Prahy a odpoledne až večer dvěma spoji opačně.

Mezi Sedlčany a Krásnohorskem jsou zavedeny nové linky 549 v trase Sedlčany – Vysoký Chlumec – Krásná Hora n.Vlt. – Milešov – Klučnice551 v trase Sedlčany – Vysoký Chlumec – Kamýk n.Vlt. – Krásná Hora n.Vlt. a 552 v trase Sedlčany – Dublovice – Svatý Jan – Kamýk n.Vlt. V této oblasti je zcela nově zaveden také víkendový provoz, a to jak z důvodu obslužnosti pro místní obyvatele, tak také z důvodu zvýšení turistické atraktivity.

Nová linka 559 je zavedena v trase Sedlčany – Nechvalice – Sedlec-Prčice.

Všechny nové linky navazují v Příbrami, resp. v Sedlčanech na stávající linky PID řady 300 ve směru z/do Příbrami. Víkendový provoz je rozšířen a zpravidelněn také v relacích mezi Příbramí a Krásnohorskem a také mezi Sedlčany a Milevskem. Rozvoj dopravy na mezikrajských linkách je dosažen díky spolupráci s organizátorem JIKORD.

Veškeré informace k integraci těchto oblastí je k dispozici na webu Pražské integrované dopravy:https://pid.cz/integrace-verejne-dopravy-na-breznicku-a-krasnohorsku-od-20220612/