Ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví z důvodu šíření koronaviru ruší lety z Jižní Koreje a severu Itálie

V návaznosti na usnesení Bezpečnostní rady státu z pondělí 2. března vydalo Ministerstvo zdravotnictví tři mimořádná ochranná opatření. Dvě z nich od 5. března ruší přímé mezinárodní lety z Korejské republiky a ze všech letišť na území regionů Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko v Italské republice na všechna letiště na území České republiky. Třetí opatření zakazuje účast diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Cílem opatření je vytvoření podmínek pro zamezení šíření tohoto onemocnění.

 

Rušení letů z Korejské republiky a severní Itálie do České republiky

 

Důvodem rušení letů z Korejské republiky a severní Itálie do České republiky je nepříznivý vývoj epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem v těchto zemích. „V Korejské republice a v regionech severní Itálie sledujeme, jak denně exponenciálně roste počet nakažených. V Jižní Koreji se výskyt onemocnění potvrdil už u více než 4 300 pacientů. V Itálii v posledních několika málo dnech vzrostl počet nakažených osob z několika jednotek na nynějších více než 2 000 pacientů. Proto jsme se rozhodli přistoupit ke zrušení letů z těchto oblastí, vyžaduje to situace,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ochranné opatření týkající se Korejské republiky platí do odvolání, opatření týkající se severní Itálie po dobu následujících 14 dnů.

Zákazu účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě

 

Vzhledem k postupnému šíření onemocnění koronaviru v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko, a předpokladu, že právě z těchto zemí by přijely tisíce návštěvníků, což by mohlo způsobit, že se koronavirus začne významně šířit na území ČR, přistoupilo Ministerstvo zdravotnictví po projednání tohoto opatření na Bezpečnostní radě státu k zákazu účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. „Tato zpráva mě velice mrzí zejména kvůli všem biatlonovým fanouškům. Zvážili jsme to velice důkladně a je to příliš velké riziko, kterému nechceme tisíce návštěvníků a širokou veřejnost vystavit,“ dodal ministr.

titulní foto : ilustrační fotografie

Na co mám nárok při zrušení letu nebo dovolené kvůli coronaviru? A jak řešit karanténu se zaměstnavatelem?

Co je to coronavirus?