Ocenění eOsobností EGovernmentu.


   Na slavnostním večeru pořádaném Magazínem EGovernment v první jarní den byly vyhlášeny eOsobnosti EGovernmentu.       

       EGovernment je správa věcí veřejných za využití moderních elektronických nástrojů, díky kterým bude veřejná správa k občanům přátelštější, dostupnější, efektivnější, rychlejší, levnější.  Jako první vznikla síť kontaktních míst veřejné správy Czech Point, která jsou dnes téměř v každé obci. Díky nim mohou občané na jednom místě získat řadu dokumentů a využít služby, kvůli kterým do té doby museli obíhat několik různých úřadů. Byl rovněž spuštěn systém datových schránek, což je nástroj pro zaručenou elektronickou komunikaci se státem, který nahradil klasické posílání obálek s pruhem. V základních registrech jsou uloženy aktuálně platné údaje, které už ve většině případů nemusí úředníci opakovaně žádat od občanů. Pro fungování takto složitých a náročných systémů bylo nutné vytvořit masivní a bezpečnou infrastrukturu.  Dalším krokem je postupné zavádění inteligentních elektronických formulářů. Díky nim může být většina agend veřejné správy pro svého zákazníka řešitelná elektronicky bez nutnosti chodit na úřad. Služby veřejné správy bude možno ve stále větším rozsahu využít kdykoliv, online a zdarma.  

     Zásady nominace na ocenění

Magazín EGovernment již po třetí odměňoval a představoval ty, kteří mají podle mínění čtenářů Magazínu EGovernment, výrazný podíl na elektronizace státní či veřejné správy v ČR. Ocenění jsou vybíráni výhradně z nominací zaslaných prostřednictvím elektronického formuláře na stránkách Magazínu EGovernment. Magazín EGovernment tak dává možnost svým čtenářům upozornit na kohokoliv, kdo se podle jejich mínění věnuje elektronizaci veřejné správy výrazně nad rámec své funkce, či se jiným způsobem zasloužil o nepopiratelný posun v uvedené oblasti.
Z těchto nominací následně Magazín EGovernment vybere a odmění ty nejlepší. Přes všechny technologie, jejich rozvoj, zrychlování, zmenšování rozměrů, zvyšování kapacity a dostupnosti, rozšiřování možností využití je stále ze všeho nejdůležitější člověk, který je vymýšlí, ovládá a užívá. Proto se ocenění týká konkrétních osob, nikoli projektů
V letošním roce se sešlo celkem 128 nominačních formulářů které se týkaly 35 osobností. 

Ocenění v jednotlivých kategoriích.  

   Tradičně se jedná o čtyři kategorie. Jde o osobnosti, které se zasloužili o realizaci, prosazení, propagaci či navržení projektu či normy s konkrétním dopadem v oblasti dané kategorie.                                                                                                                                    

      Kategorie obcí       

 1. místo Richard Bureš, zástupce starosty, MČ Praha 1
2. místo Zdeněk Čížek, starosta obce Šebetov
3. místo Martin Major, starosta obce Krhovice                                                                         

 Kategorie měst       

 1.místo Radek Řechka, tajemník, MÚ Dobříš
2. místo Leona Slabochová, vedoucí odd. IT, MÚ Litoměřice
3. místo Bohumila Budková, tajemnice, MÚ Černošice     

 

Kategorie měst

  

 

   Kategorie krajů  

   1. místo Bohumil Pecold, vedoucí odd. projektů a síťové infrastruktury, Královéhradecký kraj
2. místo Patrik Merhaut, vedoucí ZOS, Zdravotnická záchranná služba, Středočeský kraj
3. místo Jana Vildumetzová, hejtmanka, Karlovarský kraj                                                                 

 

Kategorie centrální úřady

1.místo Roman Vrba, ředitel, odbor eGovernmentu, MV ČR
2.-místo Kateřina Arajmu, generální ředitelka, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
3.místo Miloslav Marčan, ředitel odboru informatiky, MPO ČR        

 eOsobnost za celkový přínos       

  Kromě uvedených kategorie je udělováno ocenění osobnosti za celkový přínos, tedy jejíž vliv a přínos elektronizaci veřejné správy v ČR  překračuje hranice uvedených kategorií  a případně je propojuje. Tato ocenění není udělováno každoročně. V roce 2018 se touto osobností stal: 

  Ing. Petr Kuchař, ředitel, odbor hlavního architekta, MV ČR  V jeho nominacích byl především oceněn přístup Petra Kuchaře k plnění úlohy vedoucího pracovníka, tedy schopnost analyzovat problémy, vést kolegy, způsobu jednání a přístupu ke kolegům a preciznosti při řešení problémů. Další důvod pro jeho nominování spočíval ve vstřícnosti, s jakou Petr Kuchař přistupuje vůči žadatelům o konzultace, a to jak z veřejného, tak soukromého sektoru. V neposlední řadě byl rovněž oceněn jeho odborný přínos pro realizaci konkrétních projektů, na kterých se útvar hlavního architekta podílí. Nominace, z nichž Magazín EGovernment při výběru vycházel rovněž hovořily o tom, že Petr Kuchař je výrazným vzorem a inspirací pro své kolegy.                                                                                                 Večer se konal v Nové budově Národního muzea pod záštitou vládního zmocněnce pro ICT a digitalizaci – Ing. Vladimíra Dzurilly, náměstka ministra vnitra pro ICT – JUDr. Jaroslava Strouhala a prezidenta ICT Unie -Mgr. Zdeňka Zajíčka.  Generálním partnerem je společnost GORDIC zlatým partnerem společnost CISCO.   Více informací je na   www.egovernment.cz 

Jaromír a Věra Hamplovi