Objevené netěsnosti na hlavních napaječích – pozastavené dodávky tepla a teplé vody do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi.

Byly zjištěny netěsnosti na hlavních napaječích z Elektárny Opatovice do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Tato porucha je bohužel spojena s dočasným odstavením celé soustavy

20.1.2023 – 13:45:42

V brzkých ranních hodinách ve čtvrtek 19. ledna objevili technici EOP netěsnosti na hlavních napaječích do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Tyto poruchy byly bohužel spojeny s dočasným odstavením celé soustavy.

Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení záložních zdrojů do provozu, obnoveny dodávky tepla do Hradce Králové, východní části Pardubic, Lázní Bohdaneč a Chrudimi. Netěsnost na napaječi vedoucím do Pardubic byla opravena kolem 19. hodiny. Po dokončení této opravy mohlo dojít k napouštění opravované části pardubického napaječe a postupnému návratu dodávek tepelné energie na sídliště Dubina a Dukla, posledních částí  města bez tepla.

Během čtvrteční noci a nad pátečním ránem byla již celá soustava napojena zpět na provoz z elektrárny. Záložní zdroje byly postupně během pátečního dopoledne odpojeny a dodávky tepla převzala zpět pouze hlavní výměníková stanice v elektrárně. Aktuálně jsou všechna naše odběrná místa již na standartních parametrech v dodávkách tepla i teplé vody.

Snahou celého týmu, který pracoval na opravách a zajišťoval provoz v této mimořádné situaci, bylo v co nejrychlejším čase odstranit závady a obnovit dodávky tepelné energie. Tato událost ukázala, že naši lidé společně se všemi dodavateli, umí v krátkém čase zmírnit nepohodlí spojené s přerušením dodávek tepla našim odběratelům na minimum. Za což všem patří velké poděkování.

Hlavní prioritou, po odhalení netěsností, bylo provedení jejich oprav s rychlým zajištěním dodávek tepla našim odběratelům. Příčiny vzniku začíná naše společnost detailně zkoumat. Dle vyhodnocení výsledků od speciální poruchové komise a bližší diagnostiky incidentu budeme činit další potřebné kroky.


Byly zjištěny netěsnosti na hlavních napaječích do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi.

Tato porucha je bohužel spojena s dočasným odstavením celé soustavy. Naši technici již lokalizovali všechny netěsnosti a intenzivně pracují na odstranění závad. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě najedou záložní zdroje.

15:00:30

Po lokalizaci netěsností intenzivně pracujeme na nápravě. Na většině odběrných míst očekáváme obnovení dodávek tepla ve večerních hodinách (19/1/2022 18h)

Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě jsou již v provozu záložní zdroje v Hradci Králové. V Pardubicích je zprovozněn záložní zdroj tepla na „Zelené louce“ a byly obnoveny dodávky tepla do východní části města, tj. Polabiny, směr Lázně Bohdaneč. Je také zprovozněn záložní zdroj v Chrudimi pro zajištění dodávek v tomto městě.

Mezi 19 a 21 hodinou budou dokončeny poslední opravy na přivaděči, následně dojde k napuštění odstavené části přivaděče.

Pokud vše půjde dle našich předpokladů, vrátí se během dnešní noci provoz celé soustavy ke standardnímu provozu dodávek tepelné energie z Elektráren Opatovice. 

 

Děláme vše pro to, aby byly poruchy ještě dnes opraveny a postupně zajištěny dodávky tepla většině našich odběratelů.

V nejbližších hodinách Vás zde budeme informovat o dalším průběhu dodávek tepla a teplé vody.

Zdroj : EOP Distribuce, a.s.