Novým předsedou České společnosti pro sexuální medicínu je sexuolog Marek Broul

Členové České společnosti pro sexuální medicínu zvolili jako svého nového předsedu MUDr. Marka Broula, Ph.D., MBA, FECSM, který působí jako primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

 

Cílem nového předsedy je pokusit se o zlepšení vzdělávání, vědeckém výzkumu, komunikaci s veřejností nebo spolupráci s dalšími odbornými organizacemi.

Dále pak je to snaha zlepšit a rozšířit znalosti o sexuální medicíně mezi lékaři, zdravotnickými pracovníky a veřejností.

„Naší snahou je šířit prevenci a osvětu v oblasti sexuálního zdraví, s cílem zvýšit povědomí o sexuálních nemocech, bezpečném sexu, antikoncepci a dalších aspektech sexuálního zdraví. Proto má ČSSM za cíl aktivně se angažovat ve veřejném diskurzu o sexuálním zdraví a boj proti stigmatizaci a diskriminaci,“ vysvětluje Marek Broul.

 

Společnost byla založena na podzim roku 2005, v budově Sexuologického ústavu VFN v Praze.

U jejího zrodu stáli čeští andrologové a urologové, sexuologové psychiatričtí a psychologičtí, kteří se zabývají poruchami sexuálních a reprodukčních funkcí. Společnost je založena na principu otevřenosti všem medicínským a vědeckým oborům. ČSSM je národní součástí European society of Sexual Medicine (www.essm.org) se kterou úzce spolupracuje. Cílem společnosti a předmětem její činnosti je mezioborová spolupráce medicínských a vědeckých oborů, týkajících se sexuálních a reprodukčních funkcí. Zakládajícími členy byli MUDr. Karel Kočí, CSc., MUDr. Vladimír Kubíček, CSc., MUDr. Ondřej Trojan a Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.

MUDr. Marek Broul

Od roku 2005 společnost pořádá jednou ročně pravidelné kongresy v Českém Krumlově, kde jsou probírána jednotlivá témata sexuální medicíny – tedy antikoncepce a sexualita, poruchy sexuální preference, drogy a sex, erektilní dysfunkce, orgastická dysfunkce, evoluční sexuologie, ženská sexualita, asistovaná reprodukce, sexualita hendikepovaných, zákon a sexualita, menopauza a sexualita, prostituce, pornografie, neurovědy a sexualita, pánevní chirurgie a sexualita, těhotenství a sexualita, prostata a sexualita, sex a internet, sexualita a psychické poruchy a transsexualita.

 

Členy společnosti jsou lékaři, psychologové a zdravotničtí pracovníci z oborů, endokrinologie, gynekologie, kardiologie, onkologie, psychiatrie, psychologie, sexuologie, urologie a všeobecného lékařství.

V letošním roce proběhly volby do Rady ČSSM a rada tak zasedla v novém složení. Předsedou společnosti si stal MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM – primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení, Nemocnice Litoměřice, Krajská zdravotní a.s.

Dalšími členy Rady jsou:

 

  • Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D., ECPS – vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervence na Národním Ústavu Duševního Zdraví a vyučující na Fakultě Humanitních Studií Univerzity Karlovy.
  • MUDr. Jan Novák, FEBU, FECSM – lékař Urologické kliniky VFN a 1. LF UK, Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet a TH kliniky v Praze.
  • MUDr. Ondřej Trojan, Ph.D., FECSM – psychiatr a sexuolog, TH klinika, s.r.o.
  • MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM, MBA – primář Urologické kliniky VFN a 1. LF v Praze, přednosta Sexuologického ústavu VFN Praha.
  • Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., DSc. – vedoucí klinický psycholog v Sexuologickém ústavu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK, profesor klinické  psychologie na katedře psychologie FF UK a na katedře psychologie Komenského university v Bratislavě.