Nový přírůstek do muzea Dinosauria: devítimetrová kostra Edmontosaura, současníka T-Rexe

Před 66 miliony let se býložravý Edmontosaurus „Ed“ toulal spolu se svou početnou rodinou krajinou dnešních Spojených států. Dnes jej můžou obdivovat návštěvníci Dinosauria Museum Prague v centru POP Airport. Kostru současníka Tyranosaura tam odhalili 21. března.

Kostra Edmontosaura, kterého v Dinosaurii pojmenovali Ed, je dlouhá devět metrů a na výšku má tři metry.

Není to žádný drobek – spolu s podložím, ve kterém byl nalezen, váží zhruba tunu.

Edovu kostru jsme zakoupili, když ještě byla v zemi. I proto jsme mohli rozhodnout o tom, že pro účel expozice zachováme polohu, v jaké byla nalezena a vystavíme ji spolu s horninou. Tím se také na první pohled odlišuje od jiných koster v našem muzeu,“ popisuje paleontolog muzea Dinosauria Štěpán Pícha.

Ed jel do Prahy přes půl světa. Z Hell Creek v Montaně, kde byl nalezen, putoval nejprve do přístavu ve Philadelphii. Odtud pak lodí přes Atlantik do Marseille ve Francii, odkud nákladním autem cestoval zhruba 100 km do dílny zkušeného francouzského preparátora Nicolase Tourmenta. Ten kostru očistil a doplnil o chybějící kousky. I díky němu se Edmontosaurus dostává do téměř kompletní podoby, v jaké je k vidění v muzeu.

Výjimečně zachovalá kostra

Kostra je výjimečně zachovalá. Kompletní je zhruba z 80 %, což je v tomto oboru vysoké číslo. „Dinosaurovi chybí jedna přední a jedna zadní noha, nedochovalo se také několik kousků lebky a většina prstů a záprstních kůstek. Proč? Možná vykoukly ze země jako první a odnesla je eroze či nějaký sběratel. Nebo se od kostry vzdálily díky posuvům v hornině… anebo je prostě snědl nějaký predátor hned po Edově smrti. To už nikdy nezjistíme,“ vysvětluje Štěpán Pícha.

 

Edova kostra je jedinečná ještě tím, že byla nalezena celá pohromadě.

To je mnohem vzácnější, než si lidé myslí. Většinou se nachází několik pomíchaných koster najednou,“ popisuje paleontolog. V blízkosti kostry se našly také zbytky rostlin, možná zrovna těch, které Ed jedl. „Z kostry dokážeme vyčíst, že Ed po smrti ještě posloužil jako hostina pro řadu larev bezobratlých živočichů, jejichž zvláštní stopy se našly v sedimentu kolem pánve. Některé Edovy kosti také nesou známky poškození žárem. Je tedy možné, že onu hostinu předčasně ukončil lesní požár. To už je ale pouze domněnka,“ připouští Štěpán Pícha.

Obři, kteří dokázali utéct predátorům

Edmontosauři byli jedni z nejhojnějších a nejúspěšnějších dinosaurů. Za svého života se Ed se svým stádem dokázali pohybovat až překvapivě hbitě – běhat mohli až 40kilometrovou rychlostí, což bylo jejich hlavní obranou proti predátorům, zejména Tyranosaurům. Vývojově patří Ed ke skupině kachnozobých, která doposud nebyla v muzeu Dinosauria zastoupena. V muzeum je Edmontosaurus vystaven spolu s horninou, ve které byl nalezen, a vypadá tak na první pohled jinak než zbytek koster.

Dinosaura Museum Prague je součástí outletového a zábavního centra POP Airport. Na 4000 m² můžou návštěvníci obdivovat originální až 154 milionů let staré kostry dinosaurů, věrné modely v životní velikosti a unikátní sbírku minerálů, která zahrnuje neuvěřitelných 6000 exponátů. Svět dinosaurů si užijí i díky špičkovým digitálním technologiím nebo 5D virtuální realitě s výběrem dvou unikátních her. Muzeum je otevřené denně od 10:00 do 20:00.