Nejvýše položený vánoční trh v Evropě na vrcholu Pilatus u Lucernu  

Od 15. do 17. listopadu 2019 můžete zažít zvláštní kouzlo ve výšce 2132 metrů nad mořem na vrcholu Pilatus.

Christkindlimärt Pilatus

Na vrcholu Pilatusu (2 132 m n.m.) se každoročně pořádají vánoční trhy (pouze o víkendu 15. – 17.11.2019)

Ještě ve středověku byl na tuto horu zakázán přístup. Vrchol hory byl  podle legend považován za sídlo draků. Dnes vás sem pohodlně vyvezou horské dráhy.  

Navštivte Christkindlimärt s více než 50 bohatě zdobenými stánky na trhu.  Odmění Vás nádherný výhled na jezera a Alpy. Navíc lákavá nabídka lahodných pochoutek.

Otevírací doba stánků na trhu:

Pátek: 12,00 – 16,00

Sobota: 09:00 – 19:00 hodin *

Neděle: 09,00 – 16,00

Více naleznete ZDE

* Zvláštní jízdy v sobotu

Poslední jízda nahorů

18,00 hodin od Kriens

17:50 z Alpnachstad

Poslední jízda dolů

20:00, Kriens

20:05 do Alpnachstadu

V pátek a v neděli budou vlaky jezdit podle jízdního řádu.

Bližší informace naleznete ZDE

Foto: WEIHNACHTEN IN LUZERN

 

Pilatus Zahnradbahn

Nejstarší dráhou vedoucí na Pilatus je 4,6 km dlouhá zubačka vycházející z obce Alpnachstad ležící na břehu jezera Alpnachersee. Její výstavba byla zahájena v dubnu 1886 a již o 3 roky později, 4. června 1889, dorazily na vrchol Pilatu první vozy, tehdy ještě na parní pohon. Dráhu s převýšením 1 635 m vyprojektoval švýcarský inženýr Eduard Locher a proslavil ji především její sklon, který dosahuje v nejstrmějších místech až 48 % (což odpovídá úhlu sklonu 25,6°). Je to dodnes nejstrmější ozubnicová dráha na světě. Dosažení tak značného sklonu bylo umožněno použitím speciálního systému ozubnice se dvěma horizontálními naproti sobě umístěnými ozubenými koly, doplněnými ještě koly vodícími. Ta zajistí, že vůz z trati  nemůže vykolejit.

Dragon Ride

Novou atrakcí Pilatu je lanová dráha zvaná „Dragon Ride“ s prosklenými 55místnými kabinami. Tyto kabiny mají na obou čelech celkem 12 sedadel umožňující panoramatický výhled připomínající pocit při letu. Podlaha ve střední části kabiny je vyvýšená, aby  všem cestujícím byl umožněn výhled.

Zlatá okružní cesta

Nabízí možnost vše výhodně zkombinovat při okružní jízdě, kde první část z Lucernu do Alpnachstadu absolvujete výletní lodí po jezerech Vierwaldstättersee a Alpnachersee , odtud zubačkou na Pilatus a lanovkami se dostanete zpět do Kriensu na okraji Lucernu. Trochu levnější variantou je „Stříbrná okružní cesta“, kde první úsek absolvujete vlakem.

Vrchol Pilatu

Kromě horní stanice ozubnicové dráhy je zde historický horský hotel Pilatus-Kulm z roku 1890 se  stylovou luxusní restaurací Queen Victoria. Najdeme zde ale také hotel Bellevue se stejnojmennou samoobslužnou restauraci. Oba hotely spojuje moderní prosklená panoramatická galerie, jejíž střecha slouží zároveň jako vyhlídková terasa.

Více informací naleznete ZDE