Nejslavnější čeští fotbalisté všech dob

Aneb nejlepší čeští fotbalisté historie, kdo vlastně jsou? Jakmile budeme mluvit o špičkových českých fotbalistech všech dob, možná vás napadnou jména jako František Plánička a Petr Čech, ale v tomto výčtu je toho ještě víc.

Žebříček nejslavnějších českých fotbalistů všech dob

Přinášíme seznam nejslavnějších českých fotbalistů všech dob počínaje nejlepším českým brankářem Petrem Čechem.

Petr Čech

Jeden z opravdu nejlepších fotbalistů, které kdy Česká republika vyprodukovala a vlastně nejlepší fotbalista na našem seznamu nejslavnějších českých fotbalistů všech dob. Petr Čech je špičkový brankář, který nedávno odešel do důchodu, který je známý především jako brankář Chelsea, i když na konci své kariéry sloužil čtyři roky také Arsenalu a odehrál za něj celkem 139 zápasů. Bylo zajímavé sázet na fotbal přes tipsport akční kód, který přinášel zábavu a vzrušení při sledování zápasů, ve kterých chytal Petr Čech.

Vedle Gianluigi Buffona je Petr Čech jedním z těch špičkových evropských brankářů s řadou rekordů, ne-li vlastně druhým nebo třetím evropským brankářem s největším počtem rekordů. Mezi nejzajímavější rekordy, které má Petr Čech na kontě, patří nejvíce ocenění Premier League Golden Glove (4, sdíleno s Joem Hartem), nejvíce čistých kont v Premier League s celkovým počtem 202 čistých kont. Čech je také nejsledovanějším českým fotbalistou všech dob – vlastně dodnes – se 124 zápasy, které odehrál za národní tým své země v letech 2002 až 2016. Celkem také odehrál 56 zápasů za všechny nezletilé české národní týmy ( od U15 do U21).

František Plánička

Další brankář na našem seznamu nejslavnějších českých fotbalistů všech dob, František Plánička patří ke staré generaci českého fotbalu. Brankář obsluhoval pouze jeden český klub, a to SK Slavia Praha, během své kariéry, která trvala od roku 1923 do roku 1938, za ně odehrál celkem 196 zápasů a získal s nimi osm titulů české první ligy. V letech 1926 až 1938 také sloužil v národním týmu 12 let, během nichž odehrál za reprezentaci 73 zápasů.

Jan Koller

Další útočník je Jan Koller. Hrál za národní tým České republiky. Koller během své kariéry působil v 8 evropských klubech mezi jsou to špičkové kluby, Borussia Dortmund a Anderlecht. Na začátku své kariéry sloužil také špičkovému českému klubu Sparta Praha; vlastně od roku 1994 do roku 1996. Koller sice nebyl na klubové úrovni žádným plodným střelcem – v každých 5 klubových utkáních vstřelil o něco více než 2 góly (přesně 2,05), ale byl u české reprezentace.

Tomáš Rosický

Jeden z opravdu nejlepších fotbalistů v žebříčku nejslavnějších českých fotbalistů je Tomáš Rosický. Během kariéry hrál jako útočný záložník nebo křídlo pouze ve třech klubech: ve Spartě Praha, které sloužil ve dvou obdobích a čtyři roky, v Borussii Dortmund a Arsenalu. Byl 10 let kapitánem českého národního týmu a a jeho přestup do Borussie Dortmund proběhl za tehdy rekordní přestupovou částku 8 milionů liber. Měl přezdívku Malý Mozart.

Mezi další slavné fotbalisty patřili Antonín Panenka, Pavel Nedvěd, Oldřich Nejedlý, Josef Bican či Josef Masopust.

Titulní ilustrační foto