Návrat hazardu do České republiky

Česká republika je moderní, vysoce rozvinutá evropská země s 10 miliony obyvatel. Mezi obyvateli České republiky je mnoho milovníků hazardních her. Všichni si pamatují začátek krize hazardních her v roce 2014. Tehdy byl hazardní průmysl téměř zcela zničen. Stalo se tak v důsledku reorganizace platných zákonů v této oblasti. Všechna pravidla pro zakládání a rozvoj podnikání v oblasti hazardních her byla výrazně zpřísněna.

Od změny legislativy uplynula značná doba – téměř deset let. Během této doby se odvětví hazardních her v České republice výrazně změnilo a přizpůsobilo. Aby nepřišli o své zisky a hráče, přesunuli se sázkové kanceláře z reálných kasin do rozsáhlých prostor internetu. Usnadnilo jim to celosvětové rozšíření přístupu k internetu. Zpočátku se hráči zdráhali přejít do virtuálních kasin a sázet tam peníze. Pak se bookmakeři rozhodli přilákat uživatele pomocí bonusových systémů. Každé virtuální kasino nabízelo svůj vlastní věrnostní systém. Nejoblíbenější byly narozeninové dárky, uvítací bonusový balíček, free spiny, cashback, kajot 5€ registracia. Takové podmínky velmi rychle přilákaly hráče do virtuálních kasin. Zde se odlišovaly od skutečných hazardních stránek.

Zákon o hazardních hrách: jaké změny byly zavedeny?

Došlo také ke změnám v daňové legislativě, kritériích pro sázení, požadavcích na umístění hracích automatů a výherních automatů. Další novinkou bylo vytvoření univerzálního monitorovacího systému. Jeho cílem bylo vytvořit databázi hráčů, shromažďovat údaje o jejich preferencích, uzavřených sázkách atd. Do jednotného systému se museli registrovat nejen hráči, ale také sázkové kanceláře a majitelé výherních automatů. Novelizovaná legislativa a nové zákony ukládaly majitelům hazardních her povinnost odstranit automaty z veřejných míst a zábavních podniků a definovat je jako specializované instituce.

Ministerstvo financí ČR velmi brzy pocítilo obrovský výpadek daňových příjmů. Již rok po změně zákona oznámil ministr financí Ondřej Závodský, že země přišla o miliardu korun na daních.

Existují v zemi skutečná kasina?

Důvod návratu hazardu je jednoduchý – česká vláda chce prostřednictvím daňových příjmů od sázkových kanceláří zlepšit ekonomickou situaci. V posledních letech v zemi prudce vzrostly ceny potravin, pohonných hmot a energií. První, kdo se rozhodl sepsat petici za návrat hazardu do města, byl starosta Bratslavi. Jeho příkladu následovali starostové mnoha měst a obcí v zemi.

Sázkové kanceláře, které dosáhly popularity a realizovaly svůj projekt na internetu, s návratem do skutečných kasin nespěchají.

Co brání návratu hazardu do České republiky?

Rozhodnutí o uzavření kasin vycházelo ze skutečnosti, že se v nich rodil masový hazard, a to i mezi nezletilými občany.

Podle nových zákonů musí mít všechna kasina a sázkové kanceláře licenci. Kromě toho jsou povinny zadávat informace o svých hráčích do jednotné databáze. Sázkové kanceláře uvádějí jako nejdůležitější důvod odmítání návratu do skutečných kasin příliš vysoké úrokové sazby. Po celou dobu zákazu hazardu se daně pro sázkové kanceláře zvýšily z 23 % na 35 % a u některých dokonce až na 40%.

Situaci dále komplikuje skutečnost, že významní poskytovatelé softwaru, jako například William Hill, opustili hazardní hry.

K dnešnímu dni lze říci, že ne všichni bookmakeři jsou tak kategoričtí. Jsou i tací, kteří jsou ochotni uvažovat o návratu. Takovému kroku však stojí v cestě řada problémů. Pokud mají úřady zájem vrátit kasina zpět do měst a daně zpět do států, bude zapotřebí provést závažné legislativní reformy.