Nákladní vlak veze do Charkova zdravotnický materiál

 Celkem 258 palet naplněných především zdravotnickým materiálem vyrazil dnes večer z Košic do válkou zasaženého Charkova. Sedm nákladních vagonů plných darů od výrobců léčiv, soukromých klinik nebo sbírek mezi lékaři i běžnou veřejností vypravila na Ukrajinu  iniciativa Železnice pomáhá ve spolupráci s Rotary Clubem v Pardubicích a Košicích. Vedle širokorozchodného vlaku jezdí nadále i osobní spoje, které převážejí uprchlíky z Ukrajiny do bezpečí.

 

„Naším cílem bylo od počátku navýšit propustnost hranic EU s Ukrajinou, aby se co nejvíce lidí dostalo co nejrychleji do bezpečí. Díky tomu, že jsme relativně malý dopravce, můžeme si dovolit uvažovat trochu mimo běžné postupy a rychle hledat řešení, kterými ukážeme, jak by se věci mohly dít, naopak ale nedisponujeme tak velkou flotilou jako jiní dopravci. Další výzvou pro nás bylo zajistit nákladní vagony na široký rozchod, abychom humanitární náklad mohli poslat přímo do nejpostiženějších míst,“ říká zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček, který je zároveň majitelem jedné z dopravních společností.

Fikáček je zároveň zmocněncem hejtmana zakarpatské oblasti Volodymyra Chubirka ke koordinaci této pomoci.

 

Iniciativa Železnice pomáhá na počátku ozbrojeného konfliktu otevřela osobní trasu z ukrajinského Čopu přes Slovensko do Česka, kam tehdy jiné vlaky nejezdily. Momentálně vypravuje vlaky přes Polsko do Mostysky, kde zároveň staví zázemí, jako jsou čekárny a prostor pro pasové odbavení cestujících.

 

„Od počátku konfliktu jsme v kontaktu s lékaři a krizovými štáby na Ukrajině, kteří nás průběžně informují o zdravotnickém materiálu, který jim teď nejvíce schází. Dary od farmaceutických firem, soukromých klinik nebo ze sbírek mezi lékaři postupně narostly do objemů, který naplnil nákladní vlak. Ten dnes vyjíždí z Košic do Charkova, kde je situace kritická a zásoby řady zdravotnických potřeb jsou nulové,“ říká předseda pardubického Rotary Clubu Michal Sláma, který ve spolupráci se svým košickým protějškem zajistil podstatnou část materiálních darů.

 

Rotary Club nadále oslovuje vybrané společnosti v Česku i zahraničí a jedná o darech, a podle výsledku naplánuje ve spolupráci s iniciativou Železnice pomáhá další humanitární vlak.

 

„Moc děkujeme všem dárcům a dobrovolníkům, kteří se do pomoci zapojují, a slibujeme, že se jejich úsilí pomoci dostane až na Ukrajinu,“ dodává mluvčí iniciativy Železnice pomáhá Vratislav Vozník.

 

O iniciativě Železnice pomáhá

„Věříme, že železnice je skvělý nástroj, který dokáže pomoci při mnoha příležitostech – přepravit velké množství lidí i materiálu na dlouhé vzdálenosti, posloužit jako kapacitní ubytování a pomoct lidem vyřešit akutní situaci. Praxi jsme získali v červnu 2021 po tornádu na jižní Moravě, kdy náš vlak pomohl místním lidem, dobrovolníkům i lidem ze záchranných složek,“ popisuje se iniciativa Železnice pomáhá.

Zapojeni jsou GepardExpress, Vlakfest, České dráhy, ČD Cargo, Správa železnic, Rotary International, Retrack, Wagon Service Slovensko, Železničná spoločnosť Slovensko, Železnice Slovenskej republiky.