Nadační fond manželů Kadeřábkových má za sebou první půlrok

V létě představený Nadační fond manželů Kadeřábkových má za sebou první půlrok aktivní činnosti. Spuštěný fotbalový projekt KAŽDÁ MINUTA ROZHODUJE vygeneroval přes 230 tisíc korun, které pomohou hned dvěma dětem a jejich rodinám. Ještě před Vánocemi zaveze Nadační fond dětské knížky do azylového domu a na léto 2023 je připravena další sportovní akce s charitativním vyzněním.

„Byly to velmi intenzivní měsíce, ale jsem šťastná, že jsme do toho pustili. Ukázalo se, že Nadační fond může generovat zajímavé prostředky, a především pak pomáhat konkrétním lidem v těžkých životních situacích. Tempo nechceme zvolňovat ani v následujícím období, všechny nás to pohltilo,“ říká spoluzakladatelka Nadačního fondu Tereza Kadeřábková.

Do projektu KAŽDÁ MINUTA ROZHODUJE se vedle Pavla Kadeřábka zapojila patnáctka fotbalových osobností včetně reprezentačních opor Patrika Schicka, Tomáše Vaclíka či Lukáše Masopusta nebo ligových kapitánů v čele s Davidem Pavelkou, Tomáše Holešem, Markem Matějovským, Michalem Kadlecem a Lukášem Hejdou. Hned od startu nechyběli v ´nadačním týmu´ také Jiří Pavlenka, Josef Hušbauer, Jiří Skalák, Tomáš Přikryl, Jan Kliment, Marek Suchý a Matěj Hybš.

„Mým cílem nebylo oslovit obrovské množství kluků. Náš záměr a myšlenku jsem chtěl primárně představit několika vybraným hráčům a jsem nadšený z toho, jak pozitivně a vstřícně reagovali. Spousta z nich řešila stejný problém jako my: chtěli dlouhodobě pomáhat, ale nebyli si úplně jistí, jakým směrem se vydat. A to byl důvod, proč tento projekt vznikl. Hledali jsme možnost, jak spojit fotbal s pomocí konkrétním lidem i institucím. Chtěli jsme mít zároveň jistotu, že veškeré vybrané peníze od fotbalistů i všech dalších případných dárců budou stoprocentně využity na finální pomoc. Těším se, že v budoucnu se řady zapojených profesionálních fotbalistů třeba výrazně rozrostou, za každého z nich budeme samozřejmě vděční,“ přiblížil zpětně vznik celého nápadu Pavel Kadeřábek.

Princip fungování je velmi jednoduchý.

Každému hráči, který se zapojil do projektu, se od startu sezony počítaly odehrané minuty v soutěžních zápasech. Každý hráč měl zároveň možnost si sám určit, jakou částkou bude za odehrané minuty přispívat. Projekt je navíc od prvního dne otevřen také všem fotbalovým nadšencům, kteří chtějí pomáhat.

„Reakce profesionálních hráčů, kteří se nadšeně stali součástí našeho příběhu, nám vnukla myšlenku na možné rozšíření celého projektu. Každý amatérský fotbalista se může stát ambasadorem projektu KAŽDÁ MINUTA ROZHODUJE. Nejsou zde bariéry v podobě věku, výkonnosti nebo odehraných minut za sezonu. Jedinou podmínkou je touha pomáhat,“ přibližuje veřejnou sekci Tereza Kadeřábková, která následně doplňuje: „Byl stanoven paušální roční příspěvek ve výši 300 Kč na transparentní účet našeho Nadačního fondu. Po jeho úhradě je vždy vytvořena hráčská kartička a umístěna na webu projektu po boku českých reprezentantů. Prvním zapojeným fotbalistou v amatérské sekci byl patron celého projektu a legendární kanonýr David Lafata, jehož podpory si neskutečně vážíme.“

Také v případě této sekce platí, že veškeré vybrané peníze budou stoprocentně využity na finální pomoc. Organizační a provozní náklady jdou za zakladateli Nadačního fondu, tedy za manželi Kadeřábkovými.

O konkrétních příbězích, kterým získaných 230 tisíc korun pomůže, rozhodovali zapojení profesionální hráči společně.

Celkem 150 tisíc pomůže malému Eriku Mildnerovi, který má diagnostikovanou velmi širokou anamnézu čítající prodělané krvácení do mozku, mozkový infarkt, poškození zrakového nervu a k tomu až 40 epileptických záchvatů denně. Jediné, co mu v jejich průběhu pomáhá, je přítomnost speciálně vycvičeného pejska, díky němuž záchvaty rychleji ustupují. A právě na pořízení takového pejska k Erikovi domů budou určeny prostředky z Nadačního fondu. Vedle toho bude 80 tisíc poskytnuto Vašíkovi Štěpánovi, který bojuje s nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel. Peníze budou využity na nákup ošetřovacího materiálu, zdravotních pomůcek, léčebných pobytů a dalšího potřebného vybavení.  

„Rádi bychom z celého srdce poděkovali všem, kteří prostřednictvím tohoto daru zlepší život našeho Erička,“ říká maminka Klára Mildner, kterou doplňuje také otec druhého z malých chlapců Jiří Štěpán: „Nejen jménem Vašíka, ale celé rodiny, bych rád poděkoval všem, kteří se podílí na tomto úžasném projektu. Zvláštní poděkování pak patří manželům Kadeřábkovým, kteří celý projekt vymysleli a zrealizovali. Je obdivuhodné, že i v dnešní nelehké době se najdou lidé, kterým není lhostejný osud druhých.“ 

Projekt KAŽDÁ MINUTA ROZHODUJE je první oficiální inciativou, kterou Nadační fond manželů Kadeřábkových spustil. „Naplánovány jsou však také další projekty, které budou mít za úkol propojit ve prospěch dobré věci velké množství skvělých lidí z mnoha oborů, které máme tu čest mít za kamarády. Již před Vánocemi zavezeme díky spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka dětské knihy do jednoho z azylových domů, v červnu 2023 pak ve Strážném v Krkonoších proběhne první ročník charitativního běhu,“ uzavřela Tereza Kadeřábková.

 

foto : Zuzana Janovská