Nácvik evakuace osob z lanovky je velmi důležitý, protože v zimních a mrazivých podmínkách je tento zásah velmi složitý a náročný

Hasiči lezci z Pardubického kraje, přesněji lezci ze stanic Pardubice a Ústí na Orlicí, se tento týden účastnili povinného školení pro lyžařský areál Králičák (Olomoucký kraj) se zaměřením na evakuaci osob z lanovky. Cvičení se účastnili nejen profesionální hasiči z našeho kraje, ale také hasiči lezci z HZS Olomouckého kraje, ale také členové horské služby i školáci v roli figurantů a dále také pracovníci lyžařského areálu

Nejprve hasiči museli zjistit technické specifikace lanovky.

Sjednotit metodiku a plán záchrany a figuranti se poté mohli připravit k nástupu. Dětí ze základní školy v roli figurantů bylo celkem 55. Kapacita této lanovky je ale 280 míst.

„Provozovatel lanovky rozmístil figuranty po 3 až 6 na sedačku na obou směrech. Lezecké týmy si rozdělily úseky mezi sloupy a na vyhlášení evakuace se začalo se záchranou. Jeden z lezců vyšplhal po žebříku na sloup lanové dráhy a pomocí kladky na ocelová lana se s jištěním spustil k nejbližší sedačce. Tady s pomocí lezce pod sebou spustil na laně v evakuačním trojúhelníku figuranta na zem,“ popisuje postup záchrany nprap. Josef Urválek, vedoucí krajské lezecké skupiny HZS Pardubického kraje.

Tak se pokračovalo až byli všichni figuranti ze sedaček dole.

Horská služba zajistila na výcvik i monoski pro postiženou osobu a předvedla techniku na její evakuaci. Evakuace trvala asi jednu hodinu a na zem bylo bezpečně dopraveno všech 55 figurantů.

Nácvik je velmi důležitý, protože v zimních a mrazivých podmínkách je tento zásah velmi složitý a náročný. Proto se cvičení provádělo nyní, aby se ještě před zimní sezonou hasiči i členové horské služby na takové zásahy připravili a doladili postupy. Každá lanovka má svá specifika. Zatímco na starších lanovkách si bezpečnostní rám lyžaři zvedají sami, u této lanovky, kde byl nácvik prováděn, se rám zvedne automaticky. To znamená, že při evakuaci musí hasiči rám ručně odjistit u každé sedačky jednotlivě.

Zdroj : HZS Pardubický kraj

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí