Na výstavišti v Holešovicích vzniklo nové drive-in odběrové místo

Od úterý 6. října je pro veřejnost v provozu nové odběrové místo pro vyšetření na onemocnění COVID-19 na Výstavišti Praha v Holešovicích. Testování se bude konat pouze v režimu drive-in, kdy vzorek bude odebrán přímo z okénka vozu. Testovat se bude na základě objednávkového systému a mohou jej využít jak lidé s elektronickou žádankou, tak i samoplátci. Drive-in místo má navíc výhodu v tom, že je zde téměř nulový kontakt mezi testovanými.

 

Nové odběrové místo vzniklo na základě vzájemné dohody mezi hlavním městem a GHC Genetics. Nachází se na adrese Výstaviště 67 v areálu Výstaviště Praha Holešovice za objektem plaveckého bazénu. Do areálu se dostanou řidiči z ulice Za Elektrárnou.

 

„Naším požadavkem bylo, aby odběrové místo obsluhovalo jak samoplátce, tak přijímalo klienty s e-žádankami od lékaře, kterým test hradí pojišťovna. Toto nové místo bude kromě klasických PCR testů poskytovat i vyšetření na přítomnost protilátek. S nastupujícím podzimem chceme maximálně navýšit právě drive-in kapacity odběrových míst pro Pražany,“ řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti. 

 

Odběrové místo bude otevřené od pondělí do pátku, a to od 8:00 do 18:00 hodin. Bude fungovat pouze na základě objednávkového systému prostřednictvím odkazu na stránce https://www.ghcgenetics.cz/covid/vhd/. Zájemce o testování se objedná na přesný den a čas. Na každého klienta bude v objednávkovém systému rezervováno deset minut,“ uvedl Viktor Furman, ředitel společnosti GHC Genetics.

 

Na místě se bude testovat pomocí standardního PCR testu, imunochromatografického testu (testu na protilátky) a samozřejmostí je i možnost vystavení certifikátu o bezinfekčnosti. Ceny pro samoplátce budou 700 Kč za test na protilátky a 1750 Kč za PCR test. Výsledek testu obdrží testované osoby do 24 hodin od doby odběru vzorku. Certifikát o bezinfekčnosti vydaný Ministerstvem zdravotnictví ČR ve více jazykových mutacích bude možné vystavit za poplatek 550 Kč. Platbu lze hradit v korunách a eurech, ovšem v rámci hygienických opatření je preferována úhrada platební kartou. Není stanoven věkový limit osoby, které se bude vzorek odebírat. V rámci jednoho vozu je možnost otestovat maximálně čtyři osoby.

Vzhledem k režimu drive-in nebude možné na tomto odběrovém místě využít služby Fast Track a nebude zde nabízen rovněž EXPRESS test RT-PCR, který je ze strany GHC Genetics poskytován na ostatních odběrových místech – na Václavském náměstí a na Letišti Václava Havla.

 

Protože v Praze je vysoké procento nakažených a epidemická situace se zatím nevyvíjí příznivě, je nové odběrové místo v tomto režimu z našeho pohledu velmi důležitým krokem. Díky systému odběru drive-in, kdy testované osoby mezi sebou nepřichází do kontaktu, je zajištěna v maximální míře ochrana jejich zdraví a případné riziko přenosu mezi pozitivními lidmi je snížené prakticky na minimum. To je pro nás samozřejmě prioritou. Odběrových míst v tomto režimu je v Praze zatím málo a jsme rádi, že jsme dostali možnost jejich počet ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy rozšířit,“ doplnil ředitel GHC Genetics Viktor Furman.

 

Pro jakékoliv dotazy k  odběrovým místům GHC Genetics mohou lidé

  • kontaktovat COVID linku (+420) 739 500 500, která je v provozu denně od 6:00 do 24:00 hodin
  •  nebo se obrátit na email covid@ghc.cz.

 

 

Mapu k odběrovému místu naleznete zde: https://drive.google.com/drive/folders/1kWA21STZRuy_tHAhlWHhAgC3ar2wcI6Q?usp=sharing