Na start Sportisimo 1/2Maraton Praha se postaví také Keňan Kiplimo. Zaútočí na rekord?

Startovní listina očekávaného závodu Sportisimo 1/2Maraton Praha je nabitá velkými jmény i budoucími světovými hvězdami. V sobotu 2. dubna se do pražských ulic vydá také Keňan Philemon Kiplimo, člen RunCzech Racing týmu. Krom osmého muže světových tabulek s osobním maximem 58:11 budou patřit k favoritům na vítězství jeho krajané Kennedy Kimutai či Keneth Renju. Z českých atletů se nejvíce věří Jiřímu Homoláčovi. Mezi ženami jsou hlavními aspirantkami na triumf Keňanky Brenda Jepleting a Irine Cheptai, z Češek Petra Kamínková a Hana Homolková.

Rychlá trať, inspirativní krajina, elektrizující atmosféra.

To jsou atributy, které jsou pro dálkové běhy ideální. I proto do Prahy nejezdí rádi pouze turisté. Českou metropoli milují i vytrvalci. Za posledních 5 let v ní byl totiž světový rekord překonán celkem pětkrát. V půlmaratonu se o to předloni časem 1:05:34 postarala Keňanka Peres Jepchirchi.

Zálusk minimálně na další osobní maximum, které si před dvěma lety zaběhl ve Valencii, si dělá třiadvacetiletý Philemon Kiplimo. Vítězi půlmaratonů v Bostonu a Bahrajnu pražská trať sedí, vždyť před dvěma lety v Česku slavil druhé místo.

Velkým soupeřem mu jistě bude krajan Kennedy Kimutai, dle časů 11. běžec světového pořadí. Loni se zaskvěl na půlmaratonu ve Valencii, kde byl v čase 58:28 čtvrtý. Na stupně vítězů myslí také Keneth Rejnu, který je v tabulkách na patnáctém místě s osobním rekordem 58:35. S elitními běžci se chystá držet tempo nejlepší český vytrvalec Jiří Homoláč (1:03:23). Rekord Sportisimo 1/2Maratonu Praha drží Etiopan Atsedu Tsegay, který v roce 2012 proletěl trať v čase 58:47.

Mezi ženami se očekává, že boj o přední příčky svedou Keňanky Irine Cheptai, Nelly Jepchumba a hlavně Brenda Jepleting. O pětadvacetileté člence týmu RunCzech Racing, jež loni ve Valencii zvládla půlmaratonskou trať za 1:05:44, se mluví jako o budoucí star vytrvalostních běhů.

Sportisimo 1/2Maraton Praha, který se po covidové pauze uskuteční v sobotu 2. dubna, chce mít i mírové poselství.

Organizátoři ze seriálu RunCzech plánují například rozdávat před startem symbolické náramky v ukrajinských barvách.

Na závod ještě zbývají volná místa, registrovat se je možné na www.runczech.com.