Na ME v para cyklistice po dvou dnech dva mistři Evropy – Ivo Koblasa i Patrik Jahoda vezou ze svých kategoriích v časovce jednotlivců zlato

Hned první den se handbiker Patrik Jahoda postaral o vynikající úspěch české para-cyklistiky, když v časovce mistrovství Evropy 2021 v Horním Rakousku dokázal zvítězit. Druhý den vítězná mise českých cyklistů pokračuje – Ivo Koblasa v kategorii C2 po 25 km dlouhé časovce protíná cílovou pásku jako první.


Zlatý Jahoda


Patrik Jahoda patří k absolutní světové špičce kategorie H1 a má na svém kontě celou řadu pódiových úspěchů ze závodů Světového poháru, nicméně absolutní vítezství se mu dlouhou dobu vyhýbalo.


Triumf v první den ME tak patří k doposud největšímu úspěchu aktuálně nejlepšího českého handbikera a výsledek je zároveň velkým příslibem pro paralympijské hry v Tokiu, kde bude Patrik patřit mezi největší favority závodu.


„Od začátku jsem cítil, že jsem na tom dneska velmi dobře, věřil jsem si. Rád bych dnešní výsledek zopakoval i v silničním závodě,“ okomentoval bezprostředně v cíli svůj výkon Patrik.


Český medailový úspěch mohl být ještě výraznější, výborný závod jela i Kateřina Antošová v kategorii H2, bohužel defekt zhatil naděje na vítězství.
Výsledky časovky kategorie H1: Patrik JAHODA (CZE), 2. TUOR Alain (SUI), 3. MIKOLAJCZYK Rafal (POL)
Druhá zlatá pro české barvy

Druhý den evropského šampionátu byly na programu časovky jednotlivců kategorií C a B. Česká republika měla na startu své želízko v osobě Iva Koblasy v kategorii C2. Časovka na okruhu 12,5 km se vyznačovala velmi náročným profilem trati, ve které dominovalo čtyřkilometrové dlouhé stoupání. Ivo Koblasa jel od startu své tempo, a přestože byla trať fyzicky i technicky náročná, průměrná rychlost přes 40 km/h značila, že Ivo je na tom velmi dobře a že bude bojovat o stupně vítězů.

Po protnutí cílové pásky po 25 km dlouhé časovce bylo jasné, že si Ivo veze domů titul mistra Evropy.

V cíli jsme se Iva zeptali, co pro něj zisk titulu mistra Evropy znamená těsně před odletem na MS v Portugalsku:

„Trať časovky mně velmi vyhovovala, především pro mě byla generálkou před nacházejícím mistrovstvím světa, kde se pojede časovka opět na velmi náročném okruhu. Doufám, že svou formu udržím a povede se mi dobré umístění i na MS,“ zhodnotil svěřenec trenéra Lukáše Petra.


Manažer týmu Ivo Koblasa starší dodal: „Zisk titulu je velké ocenění pro celý tým, který se stará nejen o Iva, ale i o celý reprezentační tým tělesně handicapovaných cyklistů“.


Výsledky časovky kategorie C2: 1. Ivo KOBLASA (CZE). 2. Telmo PINAO (POR), 3. Roger BOLLIGER (SUI)


Zdroj: Český svaz cyklistiky
Foto: Ivo Koblasa st., FB Patrika Jahody