Moderní pětibojařky Novotná s Roubíčkovou skončily na mistrovství světa osmé ve štafetě

Osmou příčku obsadily ve štafetě při své premiérové účasti na vrcholné seniorské soutěži moderní pětibojařky Veronika Novotná a Anna Roubíčková. V polovině závodu se Češky držely v těsné blízkosti čtvrtého místa, pokažená jízda na koni je ale poslala pořadím dolů.

Zlato putuje zásluhou Iryny Prasiantsovové a Volhy Silkinové do Běloruska. Druhé byly Rusky Gulnaz Gubaydullina s Ulianou Batašovovou, třetí Maďarky Rita Erdosová a Sarolta Simonová.


Pro obě mladé Češky byl start ve štafetě na šampionátu v Káhiře vůbec první zkušeností s vrcholnou seniorskou soutěží. V úvodním plavání výrazně nezaostaly za zkušenějšími soupeřkami a v následujícím šermu se dokonce vyhouply mezi pětici nejúspěšnějších dvojic.

„Výsledek na šermu byl skvělý. S tím výkonem můžou být obě spokojené,“ chválil reprezentační trenér Jakub Kučera.

Především Veronika Novotná, věkem stále juniorka, zvládla základní i bonusové šermířské kolo s výrazně aktivní bilancí, což je podle Kučery více než dobrý signál před blížícími se vrcholy juniorské sezóny.


V polovině soutěže se české duo drželo v souboji o čtvrtou až šestou příčku. V jízdě na koni si ale Češky pohoršily.


Výsledky oficiálního testu? Z padesáti koní jich šestadvacet při přezkoušení vůbec nedošlo do cíle ani s vlastním jezdcem.


„Holky dostaly poměrně složité koně, kteří měli problémy už v testovací jízdě. Anička ho zvládla dobře, Verča se s ním úplně nesladila. Osobně si ale myslím, že tenhle kůň na tuto úroveň vůbec nemá,“ uvedl Kučera, podle něhož se organizátorům nepodařilo zajistit kvalitní úroveň disciplíny.


„Koně jsou tu naprosto nevyrovnaní. Upřímně mě vyděsily výsledky toho oficiálního testu, kde z padesáti koní jich šestadvacet při přezkoušení vůbec nedošlo do cíle ani s vlastním jezdcem. Nepamatuji si, že by se někdy něco takového stalo na mistrovství světa. Uvidíme, jak to bude vypadat v dalších dnech. Třeba se jim ještě podaří zajistit nějaké další koně,“ přemítá.

 


Foto: Filip Komorous