Moderní pětibojař Vlach ovládl Světový pohár v Budapešti. Grycz byl jedenáctý, Novotná skončila jedenáctá, Křenková čtrnáctá

Premiérové vítězství ve Světovém poháru si připsal český moderní pětibojař Martin Vlach, když ovládl závod v maďarské Budapešti. Ve finále vyhrál jízdu na koni, běh i střelbu a druhého Itala Parisiho v závěru předstihl o dvanáct bodů. Třetí doběhl Němec Zillekens. Marek Grycz skončil jedenáctý.

Celým závodem, který se v Budapešti konal v novém soutěžním formátu, postupoval Martin Vlach hladce. Suverénně se probil kvalifikací i semifinálovými boji. Do finálového klání si z předchozích dnů přinesl průměrný šermířský výsledek. S bilancí šestnácti výher a devatenácti proher ze základního kola zahájil český pětibojař finále až ve druhé polovině startovního pole. Hned úvodní disciplínu ‑ jízdu na koni, však vyhrál. Také v následujícím bonusovém kole šermu byl Vlach úspěšný a připsal si dvě vítězství nad Maďarem Szepem a Francouzem Dejardinem. V plavání pak stáhl oproti svému výkonu v semifinále dvě vteřiny.

Z třinácté pozice k vítězství

Do závěrečného běhu se střelbou startoval český závodník jako třináctý s téměř půlminutovou ztrátou na vedoucího Itala Parisiho. Už v úvodním běžeckém okruhu však soupeře před sebou i díky perfektní střelbě stahoval a z poslední střelecké položky už vybíhal na prvním místě. „Všechno dneska vycházelo podle mých představ. Nejzásadnější chybu jsem udělal už v základním kole šermu, které bylo před třemi dny, takže na to už jsem trošku zapomněl. Dneska jsem zajel čistou jízdu na koni, což bylo super. Pak jsem dal dokonce dva zásahy na bonusu a plavání jsem šel zhruba tak rychle, jak jsem si představoval. A hlavně se mi povedlo se tolik neunavit před závěrečnou disciplínou. Protože ten čas mezi plaváním a během byl opravdu stlačený na minimum,“ shrnul svůj finálový den Martin Vlach.

„To bylo to jediné, čeho jsme se báli. Aby v té extrémně krátké pauze před během stihl zregenerovat. A zjevně se mu to povedlo,“ usmíval se po Vlachově heroickém výkonu v kombinované části reprezentační trenér Jakub Kučera.

Marek Grycz World Cup Budapest,foto Filip Komorous

Pětibojařky

Veronika Novotná s Karolínou Křenkovou vylepšily svá kariérní maxima ve Světovém poháru, když v Budapešti obsadily jedenáctou a čtrnáctou příčku. Na domácí půdě zvítězila Michelle Gulyasová před Italkou Micheliovou a Egypťankou Abdelmaksoudovou.

Obě Češky si do finále přinesly ucházející šermířské body. V bonusovém kole už svůj šermířský bodový výsledek nevylepšily. Jak Veronika Novotná, tak Karolína Křenková zvládly na úvod finálového dne obávanou jízdu na koni. Novotná ztratila body pouze za překročení časového limitu. Druhá česká závodnice shodila tři překážky.

„Koně přinesli největší stres celého dne a jsem ráda, že jsem to zvládla. Byl tam náročnější přechod z opracoviště z haly ven, protože koně se venku a vevnitř chovají trochu jinak. Byl to trochu zmatek, ale na parkuru to pak naštěstí všechno dopadlo dobře. Je to jedno moje dnešní malé vítězství,“ radovala se jedenadvacetiletá Novotná. Nervozitu přiznala i její týmová parťačka. „V Egyptě se mi jízda nepovedla, tak jsem si chtěla spravit chuť,“ připomněla svůj nepovedený parkur z úvodního Světového poháru v Káhiřa Karolína Křenková.

Veronika-Novotna- World-Cup-Budapest-foto-Filip-Komorous

„Jsem ráda, že jsem dojela a ty shozy mě popravdě ani moc nemrzí. Mám z toho dobrý pocit.“

V plavání české pětibojařky na soupeřky výrazně neztratily a do závěrečné kombinované disciplíny vybíhaly na hranici elitní desítky. Novotná prokázala skvělé regenerační schopnosti, když oproti semifinálovému výkonu stlačila svůj běžecký čas o sedm vteřin. Celkově skončila v běžecké disciplíně druhá.

 

Zdroj: Šárka Razýmová/Český svaz moderního pětiboje

Foto: Filip Komorous