Mezinárodní den památek a sídel 2019 – historické město roku 2018 získala Brtnice

         V listopadu 1983 byla přijata Generální konferencí UNESCO rezoluce, jíž členské státy UNESCO vyhlásily 18. duben Mezinárodním dnem památek a sídel (MDPS). V naší zemi se této iniciativy ujal Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel ICOMOS, který k příležitosti oslavy MDPS uspořádal v letech 1991-1995 semináře pro odbornou veřejnost. Význam MDPS pro propagaci svých cílů a svého poslání si brzy po svém založení uvědomilo i Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS), které vzniklo z iniciativy měst v listopadu roku 1990. Ale trvalo dlouhých pět let, než mohl být od roku 1996 každý 18. duben i v naší zemi spojován s prestižní oslavou svátku památek a historických sídel, při níž dochází ke šťastnému spojení oslavy MDPS s ceremonielem udělování cen za úspěšné počiny v oblasti péče o památky. Toto shromáždění díky pochopení a laskavosti Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu je pořádáno ve Španělském sále Pražského hradu. SHS ČMS má k 1.5.2019 celkem 210 členů, z toho 199 řádných (obcí, měst a městských částí) a 11 přidružených. Sdružení se soustřeďuje na uchování, ochranu a trvalou využitelnost našeho kulturního dědictví.

 

Zahajovací projevy  

 

Premiér A. Babiš zdůraznil v projevu, že obnova památek je jednou z priorit vlády a dodal:Zmapovali jsme v krajích potenciál národního finančního plánu, je to 3500 miliard pro 25 tisíc projektů, na památky připadá 44 miliard. V Praze bylo zrekonstruováno Národní muzeum, v příštím roce to bude Státní opera, na Invalidovnu je potřeba 1 miliarda a Národní galerie potřebuje investovat 3 miliardy.  Ministr kultury A. Staněk připomněl: „Program regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) je druhým nejdéle fungujícím programem v oblasti státní památkové péče. Od roku 1993 stát vložil prostřednictvím tohoto programu do obnovy památek 5,2 miliardy Kč a podílel se tak na obnově téměř 17 tisíc památek. Celkové náklady na obnovu památek se započítáním podílů měst, obcí a vlastníků jsou 13,5 miliardy Kč.                                             

Předseda SHS ČMS L. Honzák připomněl: „Jsme v krásném Španělském sále z doby Rudolfa II, usedli jsme do židlí navržených B. Šípkem, prošli jsme Plečnikovou sloupovou galerii a Rothmayerovým sálem, což jsou záležitosti ani ne stoleté ale stejně excelentní. Plečnik byl vzorovým mistrem v prolínání a koexistenci nového s historickým. Máme 40 tisíc registrovaných památek, pan premiér uvedl cifru 44 miliard na jejich záchranu, expertní dokumentace hovoří až o 300 miliardách k okamžité nápravě stavu památek. Často mám pocit marnosti a bezmoci při zbytečných ztrátách či poškození památek, demolice Librovy vily na Vinohradech je toho čerstvým příkladem.“

This slideshow requires JavaScript.

 

Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ

 

Na základě usnesení vlády České republiky č. 209/1992 dne 2. listopadu 1994 byla podepsána zřizovací listina Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ. Signatáři tohoto dokumentu jsou reprezentanti subjektů garantujících Cenu: ministr kultury, ministr pro místní rozvoj a předseda SHS ČMS. Cena sestává z monumentálního uměleckého díla z českého křišťálu symbolizujícího historická sídla (je majetkem Sdružení a na volnou plochu tohoto uměleckého díla jsou připisováni vítězové Ceny); replika Ceny je předávána vítěznému městu. Cena je vyrobena firmou Rűckl Crystal, a. s., sklárna v Nižboru.

 

 K ocenění dále náleží pamětní grafický list a finanční částka 1 000 000 Kč. Ocenění získali také jednotliví krajští vítězové, obdrželi pamětní list od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a finanční částku 100 000 Kč od Ministerstva kultury. Dvě města obdržela Cenu ministryně pro místní rozvoj – grafický list a finanční příspěvek 100 000,- Kč. Ve 25. ročníku soutěže bylo 28 účastníků, z nich porota vybrala 14 krajských finalistů.  

                                                                                                                                     

 V  jednotlivých krajích zvítězila města:      

    Hlavní město Praha-Praha 1, Středočeský kraj-Mšeno, Jihočeský kraj-České Budějovice, Karlovarský kraj-Horní Slavkov, Plzeňský kraj-Klatovy, Ústecký kraj-Žatec, Liberecký kraj-Lomnice nad Popelkou, Královéhradecký kraj-Hradec Králové, Pardubický kraj-Ústí nad Orlicí, Olomoucký kraj-Lipník nad Bečvou, Jihomoravský kraj-Boskovice, Kraj Vysočina-Brtnice, Moravskoslezský kraj-Frenštát pod Radhoštěm, Zlínský kraj-Uherské Hradiště.

Titul historické město roku 2018 získala Brtnice

 V loňském roce bylo oceněno město Slavonice.                                                                              

Brtnice byla na město povýšena v roce 2000, má 2300 obyvatel. Na území Městské památkové rezervace Brtnice je 29 kulturních památek, město se podílí na obnově místního zámku a má podobně jako další města, která se do soutěže hlásí, vlastní program na podporu těch objektů, které se nacházejí v památkové rezervaci, ale samy památkami nejsou – jejich majitelé nedosáhnou na dotaci od státu. Vloni program poskytl 1,975 milionu korun na obnovu sedmi kulturních památek. Město přispívá i na obnovu památek církevních, za poslední roky se opravilo několik památkově chráněných domů, votivní sloupy, kašny, restaurovaly se sochy na dvou mostech, opravila se radnice. Letos bude oprava historické sýpky stát asi 1,5 milionu korun. Restaurátoři obnoví výmalbu v druhém nadzemním podlaží, nová budou i okna a dveře. Sondy v sýpce odkryly kresby ze 17. století. Mimo zámku je významnou památkou Muzeum architekta Josefa Hoffmanna v jeho rodném domě. Hofmann, žák Otto Wagnera, byl jedním ze zakladatelů skupiny Vídeňská secese.

 „Jsem nadšená, šťastná, nečekala jsem to. Mám velikou radost a peníze samozřejmě použijeme do památek, ještě nejsem rozhodnutá do které. Pravděpodobně to bude sýpka, děláme obnovu vrchnostenské sýpky, nebo do zámeckého parku. Je to historický okamžik pro všechna menší města a městečka,“ řekla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková.  

 

Zástupci města kromě křišťálové trofeje převzali rovněž finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun.  Zbylí dva finalisté Klatovy a Frenštát si odnesly Ceny ministryně pro místní rozvoj s finančním příspěvkem 100 000 Kč. 

Cenu Ministerstva kultury za památkovou péči získal doc. Josef Štulc, který zasvětil celý život památkové péči, byl dlouholetým ředitelem Státního ústavu památkové péče a prezidentem Českého národního komitétu ICOMOS a dodnes působí v mnoha odborných institucích.                              

V roce 2007 bylo Sdružení historických sídel, Čech, Moravy a Slezska osloveno hlavním pořadatelem – Radou Evropy, aby u nás zorganizovalo soutěž „Mladí fotografují památky“ a převzalo nad ní záštitu. Sdružení se velmi rádo ujalo této výzvy, v letošním již 13. ročníku, kteří poslali žáci a studenti. fotografií Celá soutěž vyvrcholila předáváním cen a diplomů u příležitosti MDPS ve Španělském sále na Pražském hradě. Soutěž je dnes jedna z největších světových akcí pro mladé na poli kulturního dědictví. První místo získala fotografie Nad parou věků – Brno D. Jakubce z Přerova, druhá byla B. Protivová z Českých Budějovic za foto Podloubí – Libějovice a třetí foto Špalíček – Cheb M. Motlíka z Klášterce.    

                                                                                                                                                        I v letošním roce Sdružení připravilo akci „Brány památek dokořán“ – členská města se tak připojují k Mezinárodnímu dni památek a sídel – po celý duben byly otevřeny památky, pořádaly se prohlídkové okruhy, výstavy, koncerty, přednášky apod. V září pořádá Sdružení Dny Evropského dědictví.  Přehled všech akcí a další informace jsou zveřejněny na internetových stránkách http://www.historickasidla.cz.

Jaromír a Věra Hamplovi