Mercedes-Benz dosáhl v České republice historického úspěchu: obhájil první místo mezi prémiovými značkami a posunul se na rekordní 6. příčku absolutně

  • Mercedes-Benz v roce 2023 v České republice registroval rekordní počet 8 642 osobních vozů, to je o 17,9 % více než o rok dříve
  • Jedná se o historický milník také podílem na trhu (3,9 %) a celkově 6. pozicí mezi všemi výrobci
  • Automobilka potvrdila svoji pozici číslo 1 i mezi prémiovými elektromobily, v součtu plně elektrických a plug-in hybridních modelů obsadil Mercedes-Benz s 1 060 registracemi 4. příčku absolutně
  • Vysoký zájem o vrcholné modely s prodejním rekordem značek Mercedes-AMG a Mercedes-Maybach

 

 Mercedes-Benz dodal v období od ledna do prosince 2023 na český trh 8 642 osobních automobilů (meziroční nárůst 17,9 %) a znovu se tak stal s jasným náskokem jedničkou mezi prémiovými značkami. Z hlediska celkových prodejů si také polepšil z osmé na 6. příčku a potvrdil již poosmé v řadě svou pevnou pozici mezi deseti nejžádanějšími výrobci absolutně.

 

„Pozice značky Mercedes-Benz v České republice je dlouhodobě na špičkové úrovni, ovšem letošní výsledek je mimořádný z řady důvodů,“ říká Alexander Henzler, generální ředitel Mercedes-Benz Česká republika.Podařilo se nám dosáhnout historicky nejvyšší příčky v absolutní žebříčku a dále zvýšit už tak vysoký podíl na trhu. Česká republika vyniká rovněž mimořádně vysokým zájmem o luxusní, sportovní a elektrifikované modely z naší nabídky. Pozice lídra mezi prémiovými elektromobily dokazuje náš jasný závazek k plně elektrické budoucnosti značky Mercedes-Benz. Děkuji všem našim klientům za projevenou důvěru a autorizované prodejní a servisní síti za mimořádné nasazení.

 

Mercedes-Benz lídrem elektrifikace, v ČR jedničkou i mezi prémiovými elektromobily

Mercedes-Benz dokládá svůj technologický náskok také dlouhodobým vývojem plně elektrických automobilů, což se odráží v jejich vysoké technické a bezpečnostní úrovni a také v nejširší nabídce od kompaktních SUV EQA a EQB v nedávno modernizované podobě s vyšším dojezdem, přes nejžádanější modely EQE SUV a EQS SUV, až po luxusní sedany EQE a EQS či velkoprostorová vozidla EQT a EQV. Podle statistiky registrací Svazu dovozců automobilů (SDA) si v roce 2023 plně elektrický vůz s třícípou hvězdou zakoupilo 451 zákazníků, čímž se značka stala nejúspěšnější také v kategorii prémiových elektromobilů v České republice a mezi elektromobily obsadila 5. příčku absolutně.

Stuttgartská automobilka navíc jako jediná na trhu nabízí pokročilé plug-in hybridní modely ve spojení jak s benzinovými, tak naftovými motory. Vloni bylo na českém trhu zaregistrováno 609 těchto vozidel umožňujících jízdu čistě na elektřinu i více než 100 km. Celkový podíl elektrifikovaných vozů Mercedes-Benz na odbytu v ČR díky tomu dosáhl 12,3 %, což je více než dvojnásobek proti průměru českého trhu (5,6 %), a automobilka se tím vloni opět zařadila mezi lídry v oblasti lokálně bezemisních vozidel.

Nejvyššího podílu (18,3 %) plug-in hybridních motorizací bylo dosaženo u GLC a GLC kupé, které se dle očekávání krátce po své premiéře vyšplhaly na samou špičku prémiových SUV střední třídy. Nejnovější generace plug-in hybridního systému zde přináší řadu výhod, především kombinaci dlouhého dojezdu a nezávislosti benzinového či dieselového motoru s dynamikou, komfortem a účinností elektromotoru.

V celkovém součtu plně elektrických a plug-in hybridních modelů obsadila značka Mercedes-Benz s 1 060 registracemi 4. příčku mezi všemi výrobci. V roce 2024 je díky rozšiřující se produktové nabídce a atraktivním edicím očekáván ještě vyšší podíl elektrifikovaných modelů s lokálně bezemisním provozem.

Nejúspěšnější značka mezi luxusními sedany a SUV, nejžádanější řadou GLE / GLE kupé

Tradičně velmi úspěšný byl Mercedes-Benz mezi luxusními modely, zvláště pak SUV. V nejvyšší kategorii, označované Svazem dovozců automobilů jako segment E, měly modely GLE, GLS a Třída G podíl přes 30 % a společně zajistily třícípé hvězdě první příčku.

Dvojice GLE a GLE kupé se odbytem 1 230 vozů stala také nejžádanější modelovou řadou Mercedes-Benz v České republice. Pozoruhodný u této modelové řady je rovněž vysoký počet plug-in hybridních verzí na benzin i naftu (211 registrací, podíl plug-in hybridů přes 17 %), což znamená 1. místo mezi plug-in hybridními SUV v této kategorii. Navíc 3 ze 4 zákazníků navíc v případě plug-in hybridních GLE a GLE kupé zvolili unikátní kombinaci s dieselovým motorem. Mercedes-Benz GLE 350 de 4MATIC je tak zároveň nejprodávanějším plug‑in hybridním modelem značky Mercedes-Benz v České republice.

Neporazitelnou stálicí jsou vrcholné modely GLS (596 registrací) a v tomto ohledu Česká republika patří dlouhodobě mezi vůbec nejúspěšnější trhy v Evropě. Rekordního počtu registrací (320 registrací) dosáhla i legendární Třída G, kterou v letošním roce čeká modernizace včetně premiéry plně elektrického modelu. Neotřesitelnou pozici má rovněž vrcholný sedan Třídy S v tzv. luxusní třídě. Vlajková loď značky dosáhla celkového odbytu 378 vozů a téměř 45% podílu v tomto segmentu.

Zájem o luxusní a sportovní vozy roste

Český trh tak znovu potvrdil, že je pro značku Mercedes-Benz významný nejen vysokým odbytem, ale i neobvykle vysokým podílem vrcholných modelů Mercedes-AMG a Mercedes-Maybach, a to opět též v celoevropském měřítku.

Více než 800 registrací v roce 2023 znamená prodejní rekord značky Mercedes-AMG v České republice, na kterém se podílela nejen Třída G jako neprodávanější model Mercedes-AMG, ale i supersportovní plug-in hybridy Třídy C, Třídy S a AMG GT 4dveřové kupé s jedinečnou technologií E Performance a historický úspěch 98 registrací ikonického roadsteru SL. Více než 100 registrací modelů Mercedes-Maybach Třídy S a GLS jsou prodejním rekordem této luxusní značky v České republice.

Příznivci sportovní divize Mercedes-AMG se mohou v roce 2024 těšit na celou řadu zcela nových modelů včetně druhé generace sportovního vozu Mercedes-AMG GT. Mercedes-Maybach posune vrchol luxusních elektrických SUV s představením svého prvního elektromobilu Mercedes-Maybach EQS SUV.

Očekávané novinky roku 2024: Třída E a CLE kupé / CLE kabriolet

Výrazná modernizace modelového portfolia bude pokračovat i v roce 2024. Velký zájem se předpokládá u nedávno uvedené Třídy E, která se probojovala do finálového výběru ankety Auto roku 2024 v České republice. Po sedanu s širokou nabídkou plug-in hybridů přicházejí právě v těchto dnech na trh rovněž šestiválcové motorizace a kombi včetně zvýšené terénní verze All-Terrain. Fanoušky sportovních a elegantních vozů potěší nové dvoudveřové kupé CLE, kombinující to nejlepší z Třídy C a Třídy E. Během jara dorazí do českých showroomů i kabriolet. Třída E a CLE se zároveň v druhé polovině objeví i ve verzích Mercedes-AMG.