Memoriál Josefa Odložila 2021 proběhne na Julisce i za účasti alespoň části diváků v ochozech  

Již 28. ročník mezinárodních závodů Memoriálu Josefa Odložila se navzdory složité situaci bude konat, a to i za účasti alespoň části diváků v ochozech. V pondělí 7. června 2021 bude opět šance vidět světovou atletickou špičku včetně nejlepších českých atletů. Mezinárodní závody proběhnou v 8 mužských a 7 ženských disciplínách. Memoriál se tradičně koná na pražské Julisce.

„Máme velkou radost, že letošní Memoriál Josefa Odložila si budou moci diváci vychutnat i přímo na stadionu. Situace pro pořádání tak velké akce není ideální, ale děláme všechno pro to, aby se na světovou atletiku v Praze mohlo dostat co nejvíce lidí. Bude totiž na co koukat! Na Julisce se předvede česká atletická špička a skvělá zahraniční jména. Věříme, že si fanoušci tuto příležitost nenechají ujít,“ říká Miroslav Ševčík, předseda organizačního výboru a ředitel závodu Memoriálu Josefa Odložila.

Memoriál Jaroslava Brabce ve vrhu koulí

V soutěži koulařů, která je zároveň Memoriálem Jaroslava Brabce, se můžeme těšit na nabitou startovní listinu, které vévodí český rekordman a halový mistr Evropy z Toruni Tomáš Staněk. Svěřence Petra Stehlíka trápilo lehčí zranění, ale směrem k pondělnímu závodu by měl být fit.

„Kvůli zdravotním problémům jsem vynechal mítink Diamantové ligy v Dauhá a místo toho podstoupil nějaké procedury, abych vyléčil zranění, tak doufám, že už půjde výkonnost jen nahoru. Udělal jsem si v tréninku spoustu osobáků, takže na tom jsem dobře. Dukla je pro mě téměř domovským stadionem a je mi ctí, že budu moci závodit na memoriálu pana Brabce, který byl neskutečnou personou této disciplíny,“ uvedl.

Cestu za triumfem však nebude mít jednoduchou. Proti němu se do sektoru postaví například držitel lucemburského národního rekordu 22,22 metry Bob Bertemes. Ve skvělé formě je i Srb Armin Sinančevič, jenž už dokázal letos posunout hodnotu historického maxima své země na 21,88 m.

 

foto: Iva Roháčková

ČASOVÝ POŘAD – Memoriál Josefa Odložila 2021

Hlavní memoriálovou disciplínou je závod mužů na 1500 metrů

Uctívá památku stříbrného olympijského medailisty z her v Tokiu 1964 Josefa Odložila. Největším českým želízkem v ohni bude beze sporu český rekordman Jakub Holuša, jenž o uplynulém víkendu v Paříži naznačil, že se vrací do dobré formy.

„Jsem rád, že se mi podařilo vrátit zpět. Ve Francii jsem zaběhl na evropské poměry celkem dobrý čas. Na Memoriálu Josefa Odložila jsem vždy buď zazávodil do třetího místa nebo se mi vůbec nedařilo, tak věřím, že to tentokrát bude ten první případ. Právě vysoké umístění bude hrát velkou roli v souvislosti se světovým rankingem,“ má jasno.

Závod by měl být na vysoké úrovni, jelikož budou na startu rychlý Maročan Brahim Kaazouzi, který se pyšní osobním maximem 3:31,62 nebo Španěl Kevin Lopez.

Silné soupeře budou mít i další čeští rekordmani. Jan Veleba se Zdeňkem Stromšíkem zakleknou na stovce do bloků proti držiteli několika štafetových světových medailí Miku Rodgersovi ze Spojených států nebo někdejšímu stříbrnému z dvoustovky na MS Alonso Edwardovi z Panamy. Pavel Maslák se na čtvrtce utká s Kahmarim Montgomerym, který už v minulosti dokázal vyhrát i mítink Diamantové ligy nebo členem úspěšných britských štafet Rabahem Yousifem. Dálkař Radek Juška změří své síly z bronzovým z posledního ME Sergejem Nykyforovem z Ukrajiny. Překážkář Petr Svoboda zase poběží na stodesítce proti bronzovému z MS v Londýně 2017 Balázsi Bajimu.

foto: Iva Roháčková

Memoriál Dany Zátopkové v hodu oštěpem žen

Výkladní skříní každého ročníku MJO jsou oštěpařská klání. V tom ženském, který je druhým rokem Memoriálem Dany Zátopkové, by neměla chybět světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková. Mezi další favoritky patří někdejší mistryně Evropy Taťána Khaladovičová z Běloruska nebo stříbrná z olympijských her v Riu Sunette Viljoenová z Jihoafrické republiky. Našlapaný bude i mužský oštěp v čele se světovým šampionem z roku 2013 Vítězslavem Veselým a bronzovým z MS 2017 Petrem Frydrychem a s celou plejádou špičkových soupeřů. Ať už se jedná o indického rekordmana Neeraje Chopru (NR 88,02) nebo silné běloruské duo Aleksej Katkavets (OR 86,05) a Pavel Mialeška (OR 85,01).

foto: Iva Roháčková

Vstup na stadion Juliska je povolen po podepsání prohlášení o bezinfekčnosti. Kapacita diváků se bude řídit platným opatřením ministerstva zdravotnictví pro den 7. 6. 2021.

Meeting bude přenášet ČT Sport od 18:00 hod.

Foto: Iva Roháčková