Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, druhý díl EuroHeroes, vyhráli Polák Grycko a Bulharka Mircheva

Nejlepší běžecké počasí za poslední roky potěšilo na Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, druhém dílu série EuroHeroes, podporující evropské atlety. Svítilo slunce, ale podvečerní teplota klesla k 18 stupňům. Pro vítězství si v závodě se známkou kvality World Athletic Road Race Label doběhl v osobním rekordu Tomasz Grycko z Polska (1:04:01) a Militsa Mircheva z Bulharska (1:14:56), druhá před dvěma týdny v Karlových Varech.

V Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, dm rodinné míli i bambini runu se z náměstí Přemysla Otakara II. v jihočeské metropoli rozběhlo více než 4600 párů nohou.

A nejen nejlepší z nich ocenila i Dagmar Škodová Parmová, primátorka Českých Budějovic.

První polovina se běžela volněji ve skupině, pak už jsme zbyli jen tři. Šel jsem si svoje tempo, na osmnáctém kilometru jsem mohl lehce přidat a odpoutat se na špici. Jsem opravdu spokojený, i s časem,“ radoval se Tomasz Grycko z Wladyslawova na břehu Baltského moře.

Svůj čtyři roky starý osobní rekord překonal o tři vteřiny na 1:04:01.

Za ním zůstal druhý moldavský vytrvalec Maxim Raileanu (1:04:30). Nizozemský olympionik Khalid Choukoud doběhl s další mezerou třetí (1:04:51) – tedy pořadí stejné jako v Karlových Varech. „Byl to moc pěkný závod, ale dvakrát na mě padla velká krize, ani nevím, co se stalo,“ krčil rameny Choukoud, proč zcela nenaplnil roli favorita s nejlepším zaběhnutým časem.

Dvě nejlepší ženy Melitsa Mircheva z Bulharska a Monika Jackiewiczová z Polska se držely dlouho ve skupince se dvěma českými muži.

Až u cedule s posledním kilometrem vyrazila jako blesk bulharská běžkyně.

„Běželo se mi výborně, tempo bylo spíš maratonské. Ale ve větru bylo lepší zůstat ve skupince. Až v závěru jsem věřila svému finiši a vyrazila, co to jen šlo,“ usmívala se pohledná dáma, která se mezi oběma českými starty vracela domů do Sofie.

Teď zaběhla 1:14:56, druhá Jackiewiczová zůstala za ní 27 vteřin.

Třetí místo patří v české premiéře německé běžkyni Katje Fischerové.

Měla jsem zraněné koleno a vrátila jsem se po devíti týdnech bez závodů. Proto se mnou raději běžel můj trenér (Tobias Singer), ale tempo mi moc neurčoval. Atmosféra podél trati byla báječná, musím na závod RunCzech přijet co nejdřív zase,“ smála se.

Pro pozici české jedničky si doběhl devátý Ondřej Fejfar (1:09:31), stříbrný z mistrovského maratonu v Praze a spíše horský běžec.

„Běželi jsme ve skupině, mezi šestým a devátým kilometrem foukal docela silně vítr. Na obrátce po desátém jsem za to vzal, zůstal se mnou jen Petr (Hošna) a toho jsem odpáral při seběhu na čtrnáctém. Pak už jsem si šel svoje, ale makal jsem, druhá polovina trati pro mě byla lepší. A hlavně jsem šťastný, že nejsem tak zničený jako po maratonu,“ vyprávěl s úsměvem.

V nohou ho měl i druhý Petr Hošna (1:09:59).

„Ondra to na nás zkoušel, byl jsem rád, že jsem vydržel a udržel si odstup od zbytku pole. Vítr foukal proti i do zad. Jsem opravdu moc spokojený,“ říkal v cíli muž z jihočeského Písku. Třetí z českých běžců pak byl přímo českobudějovický Pavel Brlica (1:10:38). „Vůbec jsem to nečekal,“ jako by se omlouval stále ještě víc orientační běžec, ale taky člen známého klubu Čtyři dvory. „Ze začátku jsem se hodně schovával, to tempo bylo na mě rychlé. Ale kluci zpomalili, já se udržel a naopak někteří začali odpadat. Jak jsme odpojili Jirku (Homoláče), šel už každý sám za svoje a já jsem vydržel třetí,“ radoval se v cíli s malým potomkem v náručí.

Homoláč měl už před startem žaludeční potíže.

Nejlepší Češkou se ve zdejší premiéře stala celkově čtvrtá žena Gabriela Veigertová (1:20:09) z Jičína

. „Ani nevím, jak se to povedlo. Běžela jsem s kluky a jeden mi celou cestu něco vyprávěl, aspoň to líp utíkalo,“ usmívala se. „Až mi bylo líto Báry (Jíšové), že musela za mnou běžet sama.“

Běhající doktorka z Prahy držela víc než půl trati zhruba čtyřiceti metrový odstup, ale ne a ne ho dotáhnout. V cíli zůstala druhá jen o 15 vteřin.

„Měla jsem se tam udržet hned, takhle už to víc nešlo.“

Třetí skončila Hana Homolková (1:21:22) z Nového Města na Moravě, loňská vítězka celé série RunCzech.