Mathias Vacek slaví stříbro na světovém šampionátu v silničním závodě U23

Český cyklista Mathias Vacek potvrdil svůj talent a na světovém šampionátu silničních cyklistů vybojoval v australském Wollongongu stříbro v závodě mužů do 23 let s hromadným startem. Až ve finiši ho předčil Kazach Jevgenij Fjodorov. Navíc Pavel Bittner spurtoval na skvělém šestém místě.

 

„Za mě je to super výsledek, snažil jsem se být na 100% koncentrovaný celý závod, držet si pozici, v předposledním kole jsem šel do úniku, a nakonec se všechno podařilo a vyplatilo, jsem opravdu šťastný,“ uvedl po závodě Mathias Vacek. „Všichni jsme ale jeli výborně, „Biťák“ se šetřil na spurt, my s Jakubem jsme to zkoušeli do úniků a Petr byl odjetý od začátku, jeli jsem fakt dobře, na to že jsme byli jen čtyři a dva jsme skončili v TOP 10, to je skvělý,“ doplnil ještě Vacek.

Na startu bylo 132 jezdců a mezi nimi české kvarteto Jakub Ťoupalík, Mathias Vacek, Pavel Bittner a Petr Kelemen a již před startem šampionátu bylo jasné, že právě v tomto závodě má česká cyklistiky největší medailové naděje a Vacek je naplnil, když za vítězem zaostal o pouhou jedinou vteřinu, třetí Nor Soren Waerenskjold, který vyhrál časovku, zaostal o tři vteřiny. Jakub Ťoupalík obsadil 26. místo a Petr Kelemen projel cílem na 47. místě.

Novak

Do elitní desítky se dostal i junior Pavel Novák, který dojel ve svém závodě desátý.

Ze zlata se radoval německý jezdec Emil Herzog, který již předtím skončil třetí v časovce. Ve finiši Herzog porazil Antonia Morgada z Portugalska, s nímž byl v úniku a před desítkou pronásledovatelů měli k dobru 55 vteřin.

Ve spurtu o bronz byl nejrychlejší Vlad van Mechelen z Belgie. Ve druhé skupině přijel do cíle Milan Kadlec na šestnácté pozici, Martin Bárta na 25. místě zaostal za vítězem o 7:16 a Štěpán Telecký závod nedokončil. Náročný závod ze 108 jezdců na startu dokončilo šedesát.

 

Výsledky:

Junioři (135,6 km):

  1. Herzog (Něm.) 3:11:07, 2. Morgado (Portug.) stejný čas, 3. van Mechelen (Belg.), 4. Magnier (Fr.), 5. Shmidst (USA), 6. Huising (Niz), …10. Novák všichni +55, 16. Kadlec +2:48, 25. M. Bárta +7:16, Telecký (všichni ČR) nedokončil.

 

Muži U23 (169,8km):

  1. Fjodorov (Kaz.) 3:57:08, 2. Vacek (ČR) +1, 3. Waerenskjold (Nor.), 4. Mihkels (Est.), 5. Kooij (Niz.), 6. Bittner všichni +3, …26. J. Ťoupalík +1:14, 47. P. Kelemen (všichni ČR) +5:43.

 

 

Zdroj: Český svaz cyklistiky

 

Foto: Auriol C./UCI