Martin Stošek a český maratonský tým jsou světové jedničky

Na pozici světové maratónské jedničky vystoupal bronzový muž podzimního Mistrovství světa v maratonu v turecké Sakaryi, Martin Stošek. 

Stošek v barvách týmu Canyon Nortwawe a pod citlivým vedením naší maratónské legendy Kristiana Hynka získal ve své kariéře další významný mezník, který by před pár lety asi nikdo neočekával. Podobně úspěšný je i celý český maratónský tým. Po čerstvě ukončeném etapovém závodě dvojic 4 Islands drží Česká republika první místo v rankingu Mezinárodní cyklistické unie (UCI), tři body před silným celkem Německa a Rakouska.

Velmi významnou skutečností a posilou českého celku je v tomto ohledu orientace olympijského vítěze, dvojnásobného olympijského medailisty, mistra světa i Evropy Jaroslava Kulhavého na závody nově ustanoveného maratonského světového poháru. Ostatně právě Jára je jediným bikerem světa, kterému se podařilo vybojovat všechny světové tituly nejenom v olympijském cross country, ale i v maratonu, kde získal nejenom titul mistra světa a Evropy, ale také třikrát ovládnul legendární Cape Epic.

A jak nasvědčují jarní výsledky Jaroslava Kulhavého, mají se fanoušci horských kol na co těšit. Jára je zjevně zpět ve své plné síle a psychické pohodě. A táhne s sebou i další bikery. Matouš Ulman může být právem považován za světového „skokana roku“. Dříve spíše specialista na tuzemské maratónské závody pro širokou veřejnost se příchodem Jaroslava Kulhavého do týmu Česká spořitelna Accolade dostává do úplně jiného levelu světové maratónské cyklisticky a během jara se už posunul ze 74. pozice v rankingu UCI na aktuální 16. příčku.

Foto: Michal Červený

Zdroj: Filip Švestka, Český svaz cyklistiky