MARATON JAKO TÝMOVÝ SPORT

RunCzech chce změnit tradici, že maraton je individuální závod a přináší revoluční koncept, který by měl nabídnout ještě větší drama než obvyklé vytrvalostní běhy. Bude se jednat o týmové pojetí, ve kterém čas každého člena může rozhodnout. Závod skončí až ve chvíli, kdy poslední běžec protne cílovou pásku.

CO JE THE BATTLE OF THE TEAMS?

Přivítáme celkem 32 nejlepších světových maratonců z Afriky, Asie a Evropy (včetně České republiky). Budou rozděleni do čtyř týmů, každý bude mít čtyři ženy, čtyři muže a svého titulárního partnera. Atleti budou spravedlivě rozděleni do výkonnostních skupin podle svých osobních rekordů za posledních 48 měsíců. Los zajistí, aby týmy byly zcela vyrovnané a každý mohl zvítězit.

Časový program:

Neděle, 30. května

6:30                 Start závodu The Battle of The Teams

Start MČR v maratonu

8:35                 Předpokládaný čas doběhnutí mužů do cíle

8:50                 Předpokládaný čas doběhnutí žen do cíle

8:45-9:30        Slavnostní ceremoniál

10:00-10:30    Individuální rozhovory s vítězi

Oficiální týmové focení běžců

Šest závodníků z týmu tvoří základní sestavu. Dva náhradníci poběží závod s ostatními běžci, ale jejich dosažené body se započítají pouze v případě, že některý člen základní sestavy nedoběhne do cíle. Každý tým má českého reprezentanta. Běžci získají body dle existujícího bodovacího systému World Athletics. Běžec, který zaběhne svůj osobní rekord, přispěje do týmu 10% bonusem navíc. Podobně jako při závodu Formule 1 se na konci maratonu body jednotlivých účastníků týmů sečtou a vítězem se stane tým s nejvyšším počtem bodů. Prize money rozdělí celý tým rovným dílem.

Týmy:

Team Volkswagen

Zuzana Hejnová | kapitán

Česká atletka, jejíž specializací je běh na 400 m překážek a běh na 400 m. V roce 2012 získala bronzovou medaili na Olympijských hrách v Londýně a mezi lety 2013 a 2015 se stala mistryní světa. Mezi její záliby patří hra na klavír, cestování či hra golfu.

1   Vít Pavlišta

2   Lilia Fisikovici

3   Yitayal Atnafu

4   Diana Kipyokei

5   Dickson Chumba

6   Purity Rionoripo

7  Mengistu Zelalem

8   Worknesh Mola

Vít Pavlišta, syn biatlonistky a závodního lyžaře. Vystudoval jilemnické sportovní gymnázium a rozvíjel se v disciplinovaného sportovce. Nyní je několikanásobným mistrem republiky v maratonu, 1/2Maratonu a rovněž šampionem na 10 000 m.

Team Mattoni

Petra Kvitová | kapitán
Česká tenistka, která pochází z Moravskoslezského kraje. Od roku 2006 vyhrála osmadvacet turnajů ve dvouhře žen, přičemž její největší úspěch je zisk dvou titulů z anglického Wimbledonu. Petra se může pyšnit i reprezentačními úspěchy, kdy 6krát vyhrála Fed Cup a k tomu ještě přidala olympijský bronz z roku 2016.

1 Eva Vrabcová Nývltová

Tibor Sahajda

Lencho Anbesa

Tigist Abayechew

Kinde Atanaw

Valary Aiyabei

Abel Kipchumba

Betty Lempus

 

 

Eva Vrabcová Nývltová je novopečená maminka, milující žena, milovnice psů a zkrátka žena plnící si své sny. Olympionička na ZOH v běžeckém lyžování, usilující o splnění kvalifikačních kritérií na OH v Tokiu 2020. Bronzová medailistka na Mistrovství Evropy v Maratonu v roce 2018, patří obsadila osmou příčku na Newyorském Maratonu a je držitelkou českého rekordu v 1/2maratonu.

 

Team SKUPINA ČEZ

Kateřina Neumannová | kapitán
Bývalá česká běžkyně na lyžích, která dokázala získat 6 olympijských medailí pro Českou republiku. K těmto úspěchům ještě zvládla přidat 2 zlaté medaile z mistroství světa v klasickém lyžováním.
V roce 1996 se na letní olympiádě v Atlantě zúčastnila soutěže na horských kolech na 31,9 km.

 

Jiří Homoláč

Reia Iwade

Thomas Kiplagat

Bedatu Hirpa

Nobert Kigen

Ruti Aga

7 Abdi Ibrahim

8 Aberu Mulisa

 

Jiří Homoláč trénoval své maratonské dovednosti, mimo jiné i ve vysokých nadmořských výškách, např. v keňském Itenu, který je vnímán za jednu z nejsilnějších běžeckých kultur světa. S jeho osobním rekordem 63:23 v půl maratonu, je Jirka motivován uspět i v maratonu a my mu fandíme do Tokia a ještě dál.

 

Team Birell

Jiří Ježek | kapitán
Bývalý český profesionální handicapovaný cyklista. Šestinásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Jiří má blízko i k běhu, když v roce 2011 dokonce běžel Pražský půlmaratón (dokončil ho v čase 1 hodina 50 minut) i přes bolesti.

 

Moira Stewartová

Wily Canchanya

Samuel Wanjiku

Birke Beyene

Benson Kipruto

Guteni Shone

Kenneth Keter

Meseret Belete

 

Moira Stewartová je několikanásobná mistryně republiky v běhu na 5000 m a 10 000 m. 3. dubna ve švýcarském Belpu ji unikl maratonský kvalifikační limit do Tokia o pouhých 9 sekund. Naše talentovaná vycházející maratonská hvězda. V rámci Battle of the Teams se pokusí vyběhnout si účast na olympiádě v Tokiu.

 

Zdroj: RunTour 2021

Foto: Iva Roháčková