Lidé začali psát jména svých blízkých ke křížům a zapalovat svíčky. Gesto, které spojí a nikomu neškodí

Na Staroměstském náměstí se v pondělí brzo ráno objevilo zhruba 25 000 bílých křížků namalovaných na dlažbě jako památka obětí pandemie koronaviru.  Úřady i policie o akci předem věděly, nejednalo se podle nich o protiprávní jednání.

 

Holé kříže doplňují jména, květiny, svíčky, …   

Lidé začali v úterý spontánně chodit na Staroměstské náměstí a psát vedle křížů jména svých blízkých, těch, kteří v souvislosti s covidem v posledním roce zemřeli. U některých položili květiny, u soch zapálili svíčky.

Česká republika zaznamenala prvního zesnulého s diagnostikovanou nemocí covid-19 dne 22. března 2020. Do konce léta zemřelo s nemocí celkem 424 osob.  Číslo „úmrtí s nákazou“ ke dni 24. března 2021 stouplo na 25 258.

Křídou namalované kříže byly součástí happeningu spolku Milion chvilek pro demokracii, který ho nazval Vláda zmařených životů. Na náměstí účastníci namalovali více než 24 tisíc křížů za oběti koronaviru. Původně měly z náměstí zmizet ještě během pondělního odpoledne. Vedení Prahy nakonec rozhodlo, že mohou na náměstí zůstat do doby, než je smyje déšť.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll na twitteru napsal, že tisíce křížů symbolizují tisíce zemřelých.

„Mnoho z nich zemřelo zbytečně. Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ uvedl v pondělí.

Muž se snažil kříže odstranit mopem

Strážníci městské policie Praha v úterý na Staroměstském náměstí řešili incident s mužem, který se namalované kříže snažil odstranit. „Hodinu po polední jsme přijali oznámení ohledně muže v ochranném obleku, který se pohybuje na náměstí má mop a umývá kříže. Hlídka muže vyzvala, aby místo opustil, což vzápětí učinil,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Muž nyní putuje do správního řízení a čelí podezření z možného porušení vládních opatření.

„V době nouzového stavu by měli lidé vycházet ven pouze pokud míří do zaměstnání, na nákup, zajišťují své blízké či jdou na zdravotní procházku nebo sportují. Zda muž vládní opatření porušil či nikoliv bude nyní prověřovat správní orgán,“ vysvětlila Seifertová.

Policie také pátrá po autorovi, který na Staroměstském náměstí v Praze nastříkal nápis „Za oběti neschopné vlády“. Nápis někdo nastříkal oranžovým sprejem před prostor, který v pondělí zaplnily tisíce bílých křížů jako připomínka 25 tisíc obětí koronaviru v Česku. Policie na Twitteru uvedla, že po pachatelích pátrá. Tisíce malých bílých křížů namaloval křídovým sprejem na náměstí se souhlasem magistrátu i policie v pondělí spolek Milion chvilek pro demokracii.

Zdroj: idnes.cz

 

 

Foto: Iva Roháčková