Letošní Atlet zná elitní desítku – Atlet roku 2022

V sobotu 5. listopadu se v Hotelu Ambassador – Zlatá Husa v Praze uskuteční galavečer při příležitosti vyhlášení ankety Českého atletického svazu Atlet roku 2022. Představujeme desítku jmen, ze kterých vzejde král nebo královna uplynulé sezóny.

Atlet roku 2022 – oficiální výsledky

1. Jakub Vadlejch
2. Barbora Špotáková
3. Tomáš Staněk
4. Vítězslav Veselý
5. Kristiina Mäki
6. Nikola Ogrodníková
7. Štafeta 4×400 m
8. Radek Juška
9. Eliška Martínková
10. Patrik Šorm
foto: Iva Roháčková

Radek Juška

Dálkař Radek Juška dolétl v letošní sezóně v regulérních podmínkách dvakrát za osm metrů. Sezónní maximum 811 centimetrů si vytvořil na Zlaté tretře v Ostravě, kde skončil druhý. O několik dní později zvítězil na Memoriálu Josefa Odložila za 801 centimetrů. Na mistrovství světa v Eugene mu finále těsně uniklo a skončil celkově čtrnáctý. Ve finále evropského šampionátu v Mnichově ovšem už nechyběl a vyskákal si v něm devátou příčku.

Radek Juška, 9.místo skok do dálky, ME Mnichov 2022 – foto : Iva Roháčková

Kristiina Mäki

Kristiina Mäki si vybrala svou porci smůly v hale, když přišla o účast na HMS v Bělehradě kvůli pozitivnímu covidovému testu. Pod otevřeným nebem se pak prezentovala velmi vyrovnanou výkonností. Svůj letošní nejrychlejší čas 4:04.17 zaběhla na Zlaté tretře v Ostravě. Na mistrovství světa v Eugene se jí podařilo postoupit do semifinále. Při mistrovství Evropy v Mnichově se šestou příčkou postarala o jedno z nejlepších českých umístění v rámci tohoto kontinentálního šampionátu. V září pak úspěšně debutovala v půlmaratonu, když v Ústí nad Labem doběhla druhá v čase 1:13:57.

Kristiina Maki, 6. místo 1500 m, ME Mnichov 2022- foto : Iva Roháčková

Eliška Martínková

Chodkyně Eliška Martínková se v minulém roce blýskla juniorským světovým bronzem a ziskem stříbrné medaile na evropském šampionátu stejné kategorie. Přechod mezi dospělé zvládla v této sezóně na výbornou. Na mítinku Poděbrady Walking si došla pro páté místo ve velkém osobáku 1:30:54, kterým si zajistila účast na mistrovství světa i Evropy. V Eugene vybojovala ve světové konkurenci jedenadvacáté místo a na mistrovství Evropy v Mnichově skončila jako vůbec nejmladší závodnice z celého startovního pole na vynikající sedmé příčce, což bylo jedno z nejlepších umístění české výpravy na tomto šampionátu.

Martínková

Nikola Ogrodníková

Oštěpařka Nikola Ogrodníková měla vydařený vstup do sezóny. Nejdelší výkon roku 62.80 zaznamenala už na květnovém mítinku v německém Offenburgu. Pouze o dva centimetry kratší pokus předvedla na Zlaté tretře v Ostravě, kde obsadila druhé místo. Následně zvítězila na Memoriálu Josefa Odložila hodem 62.65. Na mistrovství světa v Eugene se jí podařilo projít do užšího finále a z Oregonu si odvezla osmé místo. Nechyběla ani ve finále evropského šampionátu v Mnichově, kde skončila dvanáctá.

Nikola Ogrodníková, Q hod oštěpem ME Mnichov 2022 foto : Iva Roháčková

Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk vstoupil do sezóny kvůli zranění až při domácím republikovém šampionátu v Hodoníně, kde získal už svůj šestý mistrovský titul. MS v Eugene se rozhodl vynechat a soustředil své síly směrem k mistrovství Evropy v Mnichově a vyplatilo se. Už před ním potvrdil stoupající formu, když v lucemburském Schifflange zaostal výkonem 21.94 jen sedm centimetrů za vlastním národním rekordem z roku 2017. V Mnichově se pak o čtyřech halových cenných kovech konečně dočkal velké medaile i pod otevřeným nebem, když si pověsil na krk bronz.

Tomáš Staněk, vrh koulí, kval. 21,39 metru, ME Mnichov 2022.foto : Iva Roháčková

Patrik Šorm

Patrik Šorm vstoupil skvěle už do halové sezóny. Ve Stromovce si zaběhl osobní rekord 46.25, kterým se zařadil na čtvrté místo českých historických tabulek. Na halovém světovém šampionátu v Bělehradě pak dosáhl zatím svého největšího kariérního úspěchu, když dokázal postoupit do finále, ve kterém doběhl na pátém místě. Nejrychlejší venkovní časy si schoval na mistrovství Evropy v Mnichově, kde dvakrát předvedl totožný výkon 45.66, což stačilo v kontinentální konkurenci na desáté místo. Tradičně byl také oporou našich úspěšných čtvrtkařských štafet.

Patrik Šorm, rozběh 400m, ME Mnichov 2022 foto : Iva Roháčková

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková ukázala, že i po čtyřicítce dokáže konkurovat těm nejlepším. Na MČR v Hodoníně si vyházela už patnáctý titul. V rámci Diamantové ligy se nejlépe umístila na mítinku v Chořově, kde obsadila druhé místo v sezónním maximu 62.29. Podařilo se jí také postoupit do finále Diamantovky, kde skončila pátá. Mistrovství Evropy v Mnichově pro ni bylo poslední velkou mezinárodní akcí v kariéře a rozloučila se ve velkém stylu, když si posledním pokusem zajistila zisk bronzové medaile.

Barbora Špotáková s bronzovou medailí v oštěpu z ME Mnichov 2022 foto : Iva Roháčková

Štafeta mužů na 4×400 metrů

Česká čtvrtkařská štafeta má za sebou úspěšnou sezónu. Na halovém mistrovství světa v Bělehradě obsadila sestava Patrik Šorm, Vít Müller, Tadeáš Plaček a Pavel Maslák pěkné páté místo. Naši čtvrtkaři pak nechyběli ani na obou vrcholech letní sezóny. Na mistroství světa v Eugene zaběhla čtveřice Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm nový národní rekord 3:01.63 a postoupila do finále, kde skončili naši reprezentanti na osmém místě. Stejné složení měla česká štafeta i při mistrovství Evropy v Mnichově, kde si doběhla pro šesté místo.

Stafeta 4x 400 m muži ME Mnichov 2022

Jakub Vadlejch

Oštěpař Jakub Vadlejch za sebou má životní sezónu. Už v jejím úvodu se mu vůbec poprvé v kariéře podařilo přehodit 90 metrů. Stalo se tak na mítinku Diamantové ligy v Dauhá, kde si posunul svůj osobní rekord na 90.88. V rámci Diamantového seriálu dokázal zvítězit na mítinku v polském Chořově a v curyšském finále obsadil skvělé druhé místo. Dařilo se mu také na obou mezinárodních vrcholech. Z mistrovství světa v Eugene si přivezl bronz a na evropském šampionátu v Mnichově vystoupal na stříbrný stupínek.

Vítězslav Veselý

Vítězslav Veselý zazářil na mistrovství České republiky v Hodoníně. Na stadionu, kde začínal s atletikou, si zajistil svůj šestý titul, který ozdobil velmi kvalitním výkonem 85.97. O mistroství světa v Eugene kvůli nemoci přišel, ale dokázal se kvalitně připravit směrem k evropskému šampionátu v Mnichově, kde skončil jen těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. O medaili ho připravil až v závěru soutěže Fin Lassi Etelätalo.

Vítězslav Veselý, kval. oštěp ME Mnichov 2022

Přímý přenos z galavečera Atlet roku 2022 odstartuje v sobotu 5. listopadu 2022 od 21:20 na programu ČT 1.

 

Výsledky českých atletů na ME Mnichov 15.-21.8. 2022

Pořadí od 11. místa

11. Dorota Skřivanová          222 bodů
12. Jan Štefela                        208
13. Lada Vondrová                143
14. Nikoleta Jíchová                92
15. Nikol Tabačková                91
16. Tereza Hrochová               89
17. Moira Stewartová             71
18. Vít Hlaváč                           32
19. 4×400 junioři                     10
       Jiří Sýkora                          10
21. Vojtěch Cihlář                     9
22. Matěj Krsek                         5
23. Diana Mezuliáníková         3
       Filip Sasínek                        3
25. Jiří Horčička                         2
26. Marek Bárta                        1
       Katrin Brzyszkowská          1

 

titulní foto a fotografie v článku  : Iva Roháčková