Legiovlak pokračuje v cestě po České republice i v roce 2019

Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.

Trasa

Bližší informace o jednotlivých zastávkách Legiovlaku naleznete ZDE

 

Legiovlak

V letech 2011 až 2015 zakoupila Československá obec legionářská celkem 11 vyřazených historických železničních vozů. Jeden z plošinových vozů dlouhodobě zapůjčily České dráhy a kovářský vůz rekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen. V letech 2014–2016 zhlédlo Legiovlak na 300 000 návštěvníků.

Na konci roku 2017 Legiovlak čítalo třináct vozů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí československých legionářů, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného a dvou vozů plošinových.

V každém z vozů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále. Návštěvníci si tak v případě zájmu mohou zjistit podrobnější informace o daném tématu, ale také prohlédnout originální součásti výstroje a výzbroje stejně, jako předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty je možné si osahat, včetně některých z vystavených zbraní.

Odborný výklad poskytují průvodci v replikách legionářských stejnokrojů. Pro školní exkurze jsou v rámci expozice připraveny pracovní listy a další materiály. Na místě je rovněž možné pořídit si kromě pamětních předmětů i odborné a populárně naučné publikace s legionářskou tematikou.

Zdroj: Wikipedie