Lednové změny PID

Již mnoho let dochází s ohledem na obvyklý pokles využití PID na počátku roku k mírnému omezení nabídky spojů zejména ve špičkových obdobích.

V letošním roce s ohledem na epidemickou situaci ovšem nelze provoz omezovat zcela v závislosti na aktuální poptávce, protože ta je nadále nižší až o 30 % oproti obvyklým hodnotám.

Proto budou od 3. do 30. ledna 2022 městské linky PID v Praze v provozu podle poloprázdninových jízdních řádů, které snižují nabídku spojů během dne v průměru pouze o cca 9 %. Mírné omezení provozu PID po Novém roce je nyní naplánováno i s ohledem na maximální nasazení většiny provozních pracovníků dopravců v závěru roku 2021, kdy bylo při zvýšené nemocnosti i počtu karantén vynaloženo velké úsilí na to, aby až do vánočních svátků všechny spoje jezdily v maximálním rozsahu bez omezení.

S ohledem na prognózy ÚZIS, které v souvislosti s nástupem koronavirové varianty omikron očekávají výrazný růst počtu nakažených i nutných karantén již v první polovině ledna, je provoz PID nyní nastaven tak, aby bylo co nejvíce eliminováno riziko mimořádného nevypravení části spojů vyvolané potenciálním nedostatkem provozního personálu.

  • v metru se v tomto režimu prodlužují intervaly v ranní i odpolední špičce pracovního dne o 10 až 30 sekund (nejméně na lince C)
  • na tramvajových linkách platí intervaly delší o 1–2 minuty jen v odpolední špičce
  • na linkách městských autobusů dochází k prodloužení intervalů mezi spoji na páteřních linkách ráno z 6 na 7,5 minuty a odpoledne ze 7,5 na 10 minut, na doplňkových linkách ráno z 12 na 15 minut a odpoledne z 15 na 20 minut.

V případě příznivého vývoje epidemické situace je aktuálním předpokladem, že bude možné se k plnému rozsahu provozu městských linek PID vrátit od pondělí 31. ledna 2022.

Změna zastávek

Původní název zastávky Nový název zastávky
Prosluněná Nádraží Žvahov – Prosluněná BUS
V Násypu Nádraží Žvahov – V Násypu BUS
Radotínská Nádraží Velká Chuchle BUS
Otěšínská Lahovská BUS
Lahovská Pod Lahovskou BUS
K Sukovu Újezd u Průhonic BUS
Cibulka Nádraží Cibulka BUS
Netušilská Blatov sever BUS

Souhrn všech trvalých změn najdete v tomto článku: https://pid.cz/trvale_zmeny/trvale-zmeny-v-lednu-2022/