Ládví podle zprávy policie pro MČ Praha 8 není problémová oblast

Na sociálních sítích se již několik týdnů objevují stížnosti na zhoršenou bezpečnost v lokalitě Ládví. Proto si vedení MČ Praha 8 si vyžádalo zpracování zprávy Police ČR a Městské police stran kriminality v oblasti Ládví. Skutečnost je dle zprávy zcela odlišná od situace popisované v různých Facebookových skupinách.

„Podněty našich občanů na bezpečnost určitě neberu na lehkou váhu. S policejními složkami jsem v pravidelném kontaktu, proto jsem nejprve zvolil neoficiální cestu. Byl jsem ujištěn, že Police ČR i Městská policie pečlivě evidují a řeší všechny nahlášené případy jakékoli trestné činnosti na Ládví,“ komentuje starosta Prahy 8 Roman Petrus a pokračuje: „Stížnosti a obavy nicméně přetrvávaly, proto jsem zvolil oficiální cestu a nechal vypracovat podrobnou zprávu stran kriminality v posledním čtvrt roce v dané oblasti.“

Zpráva byla zpracována pro období od 1. května do 10. srpna 2018 se zaměřením na ulice Střelničná, Hlaváčova, Kyselova, Opálkova, Binarova, Burešova, Hrubého, Rajmonova, Kurkova, Za střelnicí a Taussigova. „Podle zprávy, která obsahuje vyjádření Police ČR i Městské policie je skutečně situace diametrálně odlišná od příspěvků uživatelů Facebooku. Na příklad v daném období byl na Ládví nahlášen jen jeden případ krádeže motorového vozidla, tři případy kapesních krádeží a žádná loupež,“ vyjmenovává starosta Petrus.




Policie ČR v lokalitě dále eviduje např. čtyři vloupání do bytů či sklepů a čtyři případy krádeží věcí a součástek z motorových vozidel. „Na základě této zprávy, která samozřejmě není ideální, ale zároveň je mnohem klidnější, než se jeví při pročítání diskuzí na internetu, jsme s kolegou Zdeňkem Nagovským natočili informační video s Praha TV. Bohužel, video se setkalo s vysoce negativním ohlasem,“ vysvětluje Petrus a dodává. „Občané trvají na tom, že bezpečnost na Ládví je více než zhoršená. Proto jsem se rozhodl celou zprávu zveřejnit a opět apelovat na každého, kdo je svědkem nebo obětí trestného činu, aby jej neprodleně nahlásil Polici ČR nebo Městské policii.“

Na Ládví je kromě běžné hlídkové činnosti umístěna jednou za čtyři dny také mobilní služebna Městské policie, která je občanům k dispozici.