Laboratorní vyšetřování původce COVID-19

Laboratorní diagnostika v akutní fázi onemocnění COVID-19 se v současnosti opírá pouze o přímý průkaz nukleové kyseliny SARS-CoV-2 (RT-PCR). Sérologické testy vzhledem k  několikadennímu intervalu od prvních příznaků do nástupu protilátkové odpovědi (takzvané imunologické okno), mají pouze podpůrnou roli – viz doporučení WHO.

Testování na COVID-19

Výsledky takových testů je třeba pro stanovení diagnózy akutního onemocnění COVID-19 vždy ověřit přímým průkazem viru.  Postupně se řízeně (pod dohledem MZ)  zapojují do systému vyšetřování původce COVID-19  další laboratoře. Laboratoře jako zdravotnická zařízení, musí, proto aby byl zajištěn dohled nad infekcí COVID-19, surveillance a hlášení výsledků vyšetření, stejně jako správné a bezpečné diagnostické postupy, mít zaveden systém kontroly kvality, který je kontinuálně kontrolován. Důležité je kromě kvality také zapojení do hlášení vyšetřených výsledků a systému konfirmací všech nejasných a pozitivních vzorků v NRL, tak jak je v rámci požadavků WHO zaveden v celém světě a i u nás v ČR Laboratoře, které mají zájem být v síti laboratoří vyšetřujících přímým průkazem původce COVID-19 mohou kontaktovat Vedoucí CEM SZU.

Laboratoře :

1. Státní zdravotní ústav NRL pro chřipku
2. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
3. Fakultní nemocnice Hradec Králové
4. Nemocnice České Budějovice
5. Fakultní nemocnice v Motole
6. Nemocnice Na Bulovce
7. Laboratoře Agel a.s. Ostrava
8. Fakultní nemocnice Brno
9. Laboratoř Diagnostika Ústí n.L.
10. Fakultní nemocnice Plzeň

Přehled vyšetřujících laboratoří zapojených do systému hlášení a splňujících výše uvedené podmínky je aktuální k 10. 3. 2020. Zdroj: Státní zdravotní ústav