Kvalifikační období končí pro mistrovství světa v atletice v Oregonu 2022

 Asi 1900 sportovců se kvalifikovalo k účasti na mistrovství světa v atletice v Oregonu22 od 15. do 24. července. Kvalifikační období pro jednotlivé atletické disciplíny skončilo 26. června po nabitém víkendu mistrovství republik, zatímco štafety skončily 28. června.

Přibližně 63 procent sportovců se kvalifikovalo podle vstupního standardu, 33 procent podle umístění ve světovém žebříčku a čtyři procenta podle určených cílů v kvalifikačních soutěžích (jako jsou oblastní mistrovství). Očekává se, že 75 zemí přihlásí sportovce prostřednictvím univerzálních míst. Nástroj Road to Oregon na webových stránkách World Athletics ukazuje, kteří sportovci – za předpokladu, že byli oficiálně vybráni jejich členskou federací – se kvalifikovali pro závody na mistrovství světa, a to buď podle vstupního standardu, nebo podle umístění ve světovém žebříčku v rámci kvóty disciplíny.

Nástroj identifikuje první tři kvalifikanty za národ (tučně), ale každý sportovec, který se kvalifikoval, může být vybrán v rámci limitu tří na národ.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nástroj pro sledování kvalifikace, nikoli o nástroj pro sledování vstupu, nebude zdůrazňovat, kteří sportovci byli oficiálně vybráni jejich členskou federací, ale týmová oznámení mnoha předních zemí budou zveřejněna na webových stránkách World Athletics během týdnů. vedoucí k šampionátu.

Členské federace mají na předložení konečných výběrů čas do uzávěrky pro přihlášení do 4. července.

Prezident World Athletics Sebastian Coe řekl: „Konec kvalifikačního období je důležitým milníkem na cestě k našemu mistrovství světa a konečný seznam kvalifikací je dobrým ukazatelem nesrovnatelné síly našeho sportu po celém světě. Jsem rád, že vidět, že téměř 200 zemí kvalifikovalo sportovce na vrcholnou událost v našem sportu. Protože začínáme konečné odpočítávání do začátku mistrovství světa za pouhých 16 dní, přeji každému kvalifikovanému sportovci hodně štěstí a doufám, že vás všechny uvidím nejlépe v Oregonu.“

Vstupy na divoké karty jsou nabízeny všem individuálním vítězům z mistrovství světa v atletice v Dauhá 2019 spolu s vítězi Wanda Diamond League a Combined Events Challenge 2021.

Přijetí těchto přihlášek s divokou kartou však závisí na členských federacích. V každé disciplíně může členská federace použít pouze jednu divokou kartu.

Několik míst ve štafetových disciplínách bylo mezitím vyhlášeno na Světových atletických štafetách Silesia 21.

Světová atletika