Kulturní památka bude sloužit seniorům. Praha 5 otevírá zrekonstruovaný Raudnitzův dům v Hlubočepech

Historicky cenná budova bývalého zámečku prošla náročnou a citlivou rekonstrukcí za bezmála 134 milionů korun. Klasicistní Raudnitzův dům teď přivítá první nájemníky z řad seniorů, kteří budou mít k dispozici i zázemí pro pečovatelskou službu a ordinaci praktického lékaře.

 

„Jde o spojení památkově chráněné budovy a moderního zázemí pro sociální služby 21. století. Poprvé jsme například v zařízení podobného typu instalovali akumulační nádrže na dešťovou vodu, která se využije na zalévání a splachování WC,“ říká místostarosta Prahy 5 pro strategický rozvoj a investice Tomáš Homola (STAN).

Raudnitzův dům nově nabízí 22 malometrážních bytů pro seniory v dispozici 2+1 a 1+1 s bezbariérovou úpravou, dále 2 malometrážní byty pro učitele z blízké základní školy a 1 byt pro domovníka. Součástí komplexních služeb v prostředí chráněného krajinného území bude i ordinace lékaře a nabídka doplňkových služeb v podobě masáží, pedikúry a kadeřnictví. Areál Raudnitzova domu doplňuje i společenský sál, zimní zahrada a prostory pro komunitní centrum.

„Chceme, aby kulturní památka nebyla uzavřenou komunitou, ale počítáme i s aktivitami lidí z blízkého okolí. Mělo by to být historické místo v krásném prostředí pro mezigenerační setkávání a pořádání různých akcí,“ dodává radní Prahy 5 pro sociální oblast Petr Lachnit (ANO).

Slavnostní otevření

Zámeček, na jehož rekonstrukci byly využity i dotace z Evropské unie, datuje svoji historii do druhé poloviny 16. století.

Původní tvrz v běhu času měnila podobu i účel využití. Na sklonku 18. století například sloužil jako panský hostinec a později byl přestavěn v klasicistním stylu do soukromé venkovské rezidence.  

Původní trámy

Zámek Hlubočepy je klasicistní architektonická památka ve stejnojmenné městské čtvrti. Jeho adresa je Hlubočepská 2/33.

Budova původní tvrze byla na místě současného zámku založená zřejmě roku 1571 Janem Kutovcem z Úrazu. V roce 1623 objekt koupil císařský rada Pavel Michna z Vacínova. Jeho syn pak dal za 3000 zlatých rýnských Hlubočepy do zástavy jezuitům, kteří v roce 1669 tvrz přestavěli na zámek, který tvořil centrum jejich zdejšího statku. Jezuitský řád však byl v roce 1773 zrušen a majetek přešel pod studijní fond.

Současnou klasicistní podobu zámeček získal pravděpodobně za doby, kdy jej vlastnil hrabě František Antonín Desfours.

Zámek je pod názvem „tvrz Raudnitzův dům“ zapsán na seznamu kulturních památek České republiky.

zdroj : wikipedia.org