Kulhavý rozjíždí poslední sezonu profibikera

Dvojnásobný olympijský medailista Jaroslav Kulhavý ohlásil, že má před sebou poslední sezonu profesionálního bikera. Rozloučil by se rád třeba titulem mistra Evropy či světa v maratonu.

„Startující sezona bude určitě moje poslední. Nadešel můj čas,“ usmál se sedmatřicetiletý cyklista z týmu Česká spořitelna Accolade. když oznamoval svoje plány na nadcházející rok.

 Jaký je cíl poslední vrcholové sezóny Jardy Kulhavého?

„Užívat si závody a být se sebou spokojenej. Moje historie je, jaká je, malé cíle ale nemám. V minulosti se mi v cross country dařilo a vlastně proto jsem ho i opustil, protože jsem věděl, že s přibývajícím věkem už nebudu patřit do top 10, ale až za, což mi nepřišlo zajímavé. Maratony a etapové závody byly pro mě ale nový impuls, destinace a cesta, jak si kolo užívat dál. Navíc jsem věděl, že tady na nejvyšší mety můžu pomýšlet. Závody se budou ale odvíjet od mé muskulatury, protože samozřejmě závod, kde bude 4000 metrů převýšení, mi tak sedět nebude, mistrovství Evropy v maratonu na Malevilu je ale pro mě velkou výzvou a výzvou je pro mě i světový šampionát v Dánsku, kde by mi mohla sedět po dlouhé době trať.“

„Připravuji se na dobu, až s kolem skončím definitivně a chci mít ty věci promyšlené dopředu, ať pak v budoucnu fungují,“ říká Kulhavý, který se připravuje po 26 letech končit se závoděním.

Kulhavý Jaroslav, Český pohár 22.4

A na jaké sporty se chystá po skončení kariéry?

„Jsou tři druhy profisportovců po kariéře. První skupina nemá chuť už trénovat a udržovat se. Druhý naopak začne makat ještě více a ponoří se do sportu intenzivněji, často do jiného. Já budu asi zástupce třetí skupiny, která volí střední cestu a udržuje se pro radost z pohybu. Lákal by mě třeba Iron Man nebo nějaké dálkové závody. Ale tak dva tři do roka.“

Jaroslav Kulhavý na ME MTB v Brně 2019

Foto: Ivana Roháčková