Krátké zprávy z ZOH Peking 2022 – XIII.

Krátké zprávy: 17. 2. Peking 2022

 

Ledecká byla kousek od další senzace, nakonec ale obsadila v kombinaci čtvrté místo

Ester Ledecká obsadila čtvrté místo v kombinaci a zaznamenala svůj nejlepší letošní olympijský výsledek na lyžích. Trojnásobnou olympijskou vítězku dělilo v Jen-čchingu od medaile osm desetin. první části zaostala ve sjezdu za Rakušankou Scheyerovou pouze o setinu. Důležitý byl ale slalom, který zajela dobře, na medaili to ale nestačilo. Před závěrečnou jízdou se navíc zranila a slalom absolvovala s bolestmi, přesto zajela pátý nejrychlejší slalom kombinace. Rychlejší byly pouze specialistky na technické disciplíny.

Jízdy Ester zde:

. nejrychlejší SJEZD czechteam.tv/skvely-sjezd-ester

. nejrychlejší SLALOM czechteam.tv/ester-ve-slalomu

S umístěním byla Ledecká spokojená, přesto opouštěla areál v slzách a ani nepromluvila s novináři. Před závěrečným slalomem se totiž zranila při rozjíždění.

„Dlouho jsme se rozhodovali, jestli nastoupí. Asi ve čtvrté bráně vyjela kvůli bolestem,“ prozradil její fyzioterapeut Michal Lešák v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Byla to souhra několika okolností, určitě toho těžkého programu a nešťastné náhody. Musíme si na to ve vesnici sednout s doktory i dalšími a zjistit, co se vlastně stalo,“ dodal.

„Ester samozřejmě radost má, daleko víc to snižuje bolest. Je z toho nadšená,“ popsal pocity Ledecké po závodě Lešák.

Zlato obhájila Švýcarka Michelle Gisinová, úřadující mistryně světa Mikaela Shiffrinová nedokončila slalom. Po výpadku Shiffrinové ji nakonec předčily jen výborné slalomářky Gisinová, další Švýcarka Wendy Holdenerová a Italka Federica Brignoneová.

Druhá Češka Tereza Nová skončila po řadě výpadků čtrnáctá. Na startu bylo 26 lyžařek, patnáct jich závod dokončilo.

  • Skikrosařka Nikol Kučerová vypadla v osmifinále. Dvaatřicetiletá česká reprezentantka obsadila v rozjížďce poslední třetí místo a celkově skončila na 23. místě. Zlato získala Švédka Sandra Näslundová.
  • Čeští sdruženáři Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk obsadili na sedmé místo v závodě družstev. Zopakovali umístění z Pchjongčchangu 2018, kdy v sestavě místo Daňka byl Miroslav Dvořák. Vyhrálo Norsko, za druhým Německem se z bronzové medaile překvapivě radovali Japonci.
  • Krasobruslařka Eliška Březinová klesla po nečekané dvanácté příčce v krátkém programu na 20. příčku. Olympijskou vítězkou se stala úřadující mistryně světa Ruska Anna Ščerbakovová. Její favorizovaná krajanka Kamila Valijevová, která závodila navzdory pozitivnímu dopingovému testu z loňského prosince, neudržela vedení a po chybách skončila čtvrtá.

Foto zdroj: FB Český olympijský tým, FB Ester Ledecká, FB Czech Ski & Snowboard