Krátké zprávy z ZOH Peking 2022 – IX.

Krátké zprávy: 12. 2. Peking 2022

 

Až 13. místo obsadily české běžkyně na lyžích v olympijském závodě štafet na 4×5 kilometrů. Kvarteto Tereza Beranová, Petra Nováková, Kateřina Janatová a Petra Hynčicová nabralo velkou ztrátu už po prvním úseku, kdy Tereza Beranová předávala až jako sedmnáctá s mankem dvou minut a 47 sekund. Vítězkami se staly Rusky, druhé bylo Německo a třetí Švédsko.

Čeští hokejisté porazili Rusko 6:5 v prodloužení.

Úspěšně tak završili zápas plný obratů, na který se bude dlouho vzpomínat. Na začátku třetí třetiny vedli 4:2, soupeř se však za čtyři a půl minuty vzchopil třemi rychlými góly za sebou. Přesto muselo pointu přinést až prodloužení, v něm rozhodla přesilovková trefa Libora Šuláka. Tým Filipa Pešána končí základní skupinu na třetím místě, o čtvrtfinále musí zabojovat v kvalifikačním kole.

Skeletonistka Anna Fernstädtová obsadila při své olympijské premiéře v českých barvách 7. místo.

Před čtyřmi lety startovala v Pchjongčchangu za Německo a skončila šestá. Poté začala závodit za rodné Česko a v ledovém korytu v Jen-čchingu potvrdila příslušnost k širší světové špičce. Ve čtyřkolové soutěži ztratila na vítěznou Němku Hannah Neiseovou 1,70 sekundy a překonala svůj nejlepší výsledek v tomto ročníku, jímž bylo osmé místo ze Světového poháru v Altenbergu.

Biatlonista Michal Krčmář byl při obhajobě sprinterského stříbra z Pchjongčchangu šestnáctý. Krčmář minul ve sprintu poslední ránu a skončil šestnáctý. Zlato získal norský favorit Johannes Thingnes Bö, na něhož nejlepší český biatlonista ztratil minutu a 22 sekund.

Ze čtveřice skokanů na lyžích se na velkém můstku do druhého kola pro nejlepší třicítku neprobojoval nikdo. 

Českým reprezentantům se závod nevydařil, kompletní kvarteto skončilo v prvním kole v páté desítce. Olympijským vítězem se stal Nor Marius Lindvik, jenž ve druhém kole odsunul na stříbrnou pozici šampiona ze středního můstku Rjoju Kobajašiho z Japonska. Bronz získal německý lídr SP Karl Geiger.

Krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi jsou po rytmickém tanci sedmnáctí, představí se tudíž i ve volném tanci pro postupující dvacítku.

Foto: ČOV/Český olympijský tým

ZOH 2022 výsledky českých sportovců